"21. yüzyılın en iyi senaryosu" listesinin başını Kapan çekti

ABD yapımı korku filmi Kapan, Şubat 2017'de vizyona girmişti

Jordan Peele'in ilk yönetmenlik deneyimi Kapan (Get Out), 21. yüzyılın şimdiye kadarki "en iyi" senaryosu seçildi.

Amerikan Yazarlar Derneği (Writers Guild of America West, WGA) Kapan'ın ilk sırada yer aldığı "21. yüzyılın (şimdiye kadarki) En İyi 101 Senaryosu" listesini pazartesi (6 Aralık) açıkladı.

WGA, Hollywood senaristlerini temsil eden bir birlik. Derneğin basın açıklamasında, "Kapan en çok oyu alarak bu listenin Casablanca'sı oldu" dendi.

Jordan Peele'in fikrini Jack Warner'a sunuşunu hayal ederseniz Hollywood dönemleri arasında senaryoları karşılaştırmanın neden umutsuz bir girişim olacağı hemen anlaşılacaktır.

Amerikan korku filmi Kapan, 24 Şubat 2017'de vizyona girmişti. Filmin başrollerinde Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford, LaKeith Stanfield ve Catherine Keener yer alıyor.

Sosyal gerilim olarak da adlandırılan film, kız arkadaşı Rose Armitage'ın (Williams) ailesiyle tanıştığında şoke edici sırlar keşfeden genç siyahi bir adamı, Chris Washington'ı (Kaluuya) konu alıyor.

 

 

Film muazzam bir ticari başarı elde etmişti. 4,5 milyon dolarlık (yaklaşık 61,7 milyon TL) bütçeye sahip film, dünya genelinde 255 milyon dolar (yaklaşık 3,5 milyar TL) hasılat ve 124,8 milyon dolar (yaklaşık 1,7 milyar TL) net kazançla 2017'nin en kârlı 10. filmi olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peele, Kapan'la 90. Akademi Ödülleri'nde En İyi Özgün Senaryo Oscar'ını kazanmıştı. Film ayrıca En İyi Film, En İyi Yönetmen ve Kaluuya ile En İyi Erkek Oyuncu dallarında aday gösterilmişti.

Kapan, 23. Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri'nde 5, 75. Altın Küre Ödülleri'nde iki ve 71. Britanya Akademisi Film Ödülleri'nde iki dalda adaylık elde etmişti.

WGA'nın listesinin üst sıralarındaki diğer senaryolar arasında 2004 yapımı Sil Baştan (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), 2010 yapımı Sosyal Ağ (The Social Network), 2019 yapımı Parazit (Gisaengchung) ve 2016 yapımı Ay Işığı (Moonlight) yer alıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU