Gazeteci Fehmi Koru, “Çin modeli” olarak tanımlanan yeni ekonomik model ile Türkiye’nin 6 ay içerisinde “meyveleri alacağına” dair iktidar cephesinden gelen yorumları değerlendirdi.
Koru, kişisel blogunda "Çin modeli ile kalkınma girişiminin 6 ayda meyvelerini vereceği vaadi.. 6 ay, garip değil mi?" başlığıyla yayımlanan yazısında şunları söyledi:
Yeni model meyvelerini altı ayda verecekmiş… Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘refahı yaygınlaştırma’ amaçlı olduğunu duyurduğu yeni modelin, “Yatırım, istihdam ve ihracat merkezli büyüme” yaratacağını ilan ederken, yararının altı ay sonunda görüleceğini söylemeyi de hiç ihmal etmiyor. Altı ayın sonunda sıfırlanmış veya sıfıra yaklaşmış faiz sayesinde enflasyon da düşecek ve her kesimi rahatlatmak için arada hükümet tarafından pompalanacak ek gelirlere kavuşan vatandaşlara rahatlama gelecek…
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Bunlara kim sevinmez, öyle değil mi?” diye soran Koru, burada tek sorunun kronoloji olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti:
Türkiye’nin 20 yıldır iktidarda bulunan kadrolar eliyle ve üç yıldır uygulanmakta olan yeni hükümet sistemi sayesinde girmeyi düşündüğü yeni yol, Çin’de, Mao Zedong’un İkinci Dünya Savaşı sonrasında -1949’da- halk devrimiyle ülke yönetimini ele geçirmesiyle başlayan sürecin sonucudur. Bugün Çin’in ulaştığı noktanın gerisinde, son 30 yılda hayli değişikliğe uğratılmış olsa da, 70 yılı bulan bir süreç var.
O uzun yıllar boyunca Çinlilere geçmiş unutturulup yeni bir yol tutturuldu ve bunu sağlamak için de eskiyi bütünüyle kötülemeleri sonucunu doğuran bir ‘kültür devrimi’ geçirmeleri gerekti. Yeni yol aç kalmayı gerektirdiğinde Çinliler o durumu sineye çektiler. Unutulan bir ayrıntı da şu: 1,5 milyara yakın nüfusu olan bir ülkedir Çin… O nüfusun büyük bölümü ‘boğaz tokluğuna’ denilebilecek şartlarda çalışmaktan başka bir tercih yapabilecek durumda değillerdi. Karınları guruldasa bile seslerini yükseltmeleri imkansızdı. Bir-iki deneyen oldu ses çıkarmayı, ibret-i âlem için başlarına gelmeyen kalmadı.
Koru, Türkiye’den daha önce Çin’i model alarak kalkınacağını düşünen ülkeler olduğunu aktarırken “Ancak çok geçmeden o ülkeler Çin’de yaşananın kendine özgü olduğunu ve ‘model’ alınarak uygulanamayacağını öğrenmekte gecikmediler” dedi.
“Çin haline gelebilmek için önce komünist olmak, rakiplerinin ortaya çıkmasına asla müsaade etmeyen Komünist Partisi tarafından kültür değişimine maruz bırakılmak gerekiyor” diyen Koru, şu soruları sordu:
Mümkün mü böyle bir şey? Hem neden altı ay? Seçim 2023’ün Haziran ayında yapılmayacak mı? Yani tamı tamına 1,5 yıl sonra? Altı ayda ülkeye refah getirme vaadi nereden çıktı? Bu işte ya bir hesap hatası var, ya da… Daha ileriye gitmeyeyim ve “Bu işte bir hesap hatası var” demekle yetineyim.
fehmikoru.com, Independent Türkçe