Güney Afrika'da, bilim insanları tarafından mutasyona uğramış yeni bir Kovid-19 varyantı tespit edilmesi dünya genelinde tedirginlik yarattı.
Virolog Tulio de Oliveira, dün üzenlediği basın toplantısında, "B.1.1.529" koduyla numaralandırılan varyantın "çok sayıda farklı mutasyon barındırdığını" söylemişti.
Oliveira ayrıca, yeni varyant nedeniyle vakaların da yeniden artışa geçtiğini belirterek, aynı varyantın Botswana ve Hong Kong'a seyahat eden kişilerde de görüldüğünü vurguladı.
En az 32 adet mutasyon geçirmiş olduğuna inanılan varyant, aşılara direnç gösterme ve yayılma yeteneği konusunda endişeler ortaya çıkardı.
Birleşik Krallık, Güney Afrika ve 5 ülkeye seyahat kısıtmalası getirdi
Birleşik Krallık dün, sözkonusu varyantın aşıları etkisiz hale getirebileceği ve salgın mücadele çabalarını boşa çıkarabileceği konusunda endişeli olduğunu açıkladı.
Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) Başkanı Jenny Harries, bu varyantın orjinal koronavirüse kıyasla farklı başak proteini içerdiğini belirterek şunları kaydetti:
Bu, bugüne kadar karşılaştığımız en etkili varyant ve bulaşıcılığı, şiddeti ve aşı duyarlılığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için acil olarak yürütülen araştırmalar devam ediyor.
Sağlık bakanı Sajid Javid, "Bildiğimiz şey, şu anda önemli sayıda mutasyon olduğu, belki de Delta varyantında gördüğümüz mutasyon sayısının iki katı oranında.
Ülke, bugün Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Zimbabve, Lesoto ve Eswatini'den uçuşları geçici olarak yasakladığını ve bu destinasyonlardan dönen Birleşik Krallık vatandaşlarına karantinaya girme zorunluluğu getirdiğini açıkladı.
Asya ve Avrupa ülkeleri seyahat kısıtlamalarına başladı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Twitter'dan yaptığı açıklamada "Üye devletlerle yakın işbirliği içerisindeki Komisyon B.1.1.529 varyantı nedeniyle Güney Afrika'dan hava yolu ile ulaşımı durdurmak için güvenlik freninin devreye alınmasını teklif edecek" dedi.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn da yeni keşfedilen varyantın kendilerini endişelendirdiğini belirtirek, bu yüzden proaktif ve hızlı davrandıklarını ifade etti.
Reuters'a bilgi veren Almanya Sağlık Bakanlığı'ndan bir kaynak ise; ülkenin, Güney Afrika'yı varyant bölgesi olarak ilan edeceğini ve bu durumda ülkeye, Güney Afrika'dan yalnızca Alman pasaportu ile seyahat eden yolcuların gelebileceğini söyledi.
İtalya son 14 gün içerisinde aralarında Güney Afrika'nın da bulunduğu Afrika'daki bazı ülkeleri ziyaret eden yolcuların ülkeye girişini yasakladı.
Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jakub Kulhanek yeni varyantın yayılmasını önlemek için Güney Afrika ve diğer Afrika ülkelerine seyahat yasağı getirildiğini açıkladı.
Japonya ve Singapur yeni varyantın saptanmasının ardından Güney Afrika'dan ve beş Afrika ülkesinden gelen yolcular için sınır kontrollerini sıkılaştırma kararı aldı.
Singapur Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Singapurlu olmayan ya da kalıcı oturumu olmayan Botsvana, Eswatini, Lesoto, Mozambique, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabwe'ye seyahat etmiş yolcuların ülkeye girişlerine ya da transit geçişlerine izin verilmeyecek.
Avrupa borsaları yeni varyantın tespiti sonrası geriledi
Küresel piyasalar, dün karışık bir seyir izlemesinin ardından bugüne, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan varyanta ilişkin endişelerle negatif başladı.
ABD'nin en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs dünkü açıklamasında Fed'in varlık alım hızını ocakta 15 milyar dolar daha düşürmesini ve 2022'de 3 faiz artışına gitmesini beklediklerini dile getirdi.
Analistler, varlık alım hızının yavaşlatılmasına ilişkin artan beklentiler, yüksek seyreden enflasyon ve Kovid-19 salgını ile ilgili gelişmelerin piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdığını kaydederek, güvenli liman varlıklardan tahvillere olan ilgiyi artırdığını bildirdi.
Avrupa hisse piyasaları, aşıya dayanıklı olabileceği düşünülen yeni bir koronavirüs varyantı tespit edilmesinin küresel ekonomiye zarar verebileceği yönünde endişelerin artması ve yatırımcıları riskli varlıklardan uzaklaştırmasıyla yüzde 3'ün üzerinde geriledi.
Dönemsel hisselerin yoğunlukta olduğu Avrupa hisse piyasaları, kıtadaki bazı ülkelerin artan koronavirüs vakaları nedeniyle yeni kısıtlamalar uygulamaya başlamasıyla bu hafta baskı altındaydı.
DSÖ, yeni varyant için toplantı yaptı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yönetimi, yeni varyantının tehlike durumunu incelemek üzere toplantı gerçekleştirdi.
BM'nin Cenevre ofisindeki basın toplantısında konuşan DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, örgütün yeni Kovid-19 varyantına ilişkin gelişmeleri "yakından takip ettiğini" vurguladı.
Lindmeier, yeni varyantın çok sayıda mutasyona uğradığı ve mutasyonların takibi için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirterek, "Yeni varyantın etkileri ve endişe konusu olup olmadığını tespit etmek birkaç hafta alacak" dedi.
Yeni varyantın tespit edilmesini dünyada salgını takip sisteminin iyi işlemesine bağlayan Lindmeier, "Bu tür varyantların ortaya çıkmasını önlemek için daha fazla kişinin aşılanması ve sağlık güvenliğimizi korumak için her türlü tedbirin alınması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Lindmeier, maske takma, kalabalık alanlardan kaçınma, hijyen ve havalandırma gibi tedbirlerin dün olduğu gibi bugün de virüse karşı etkili olacağını hatırlattı.
Independent Türkçe, Reuters, AA