Karar yazarı İbrahim Kahveci, Türkiye’nin şu an için ekonomik bir kaos yaşadığını ifade etti. Kahveci, Türk Lirası’ndaki değer kaybının henüz sofraya yansımadığını ifade ederek ilerleyen günlerde bir zam fırtınası yaşanacağını belirtti.
İbrahim Kahveci bugünkü köşe yazısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizi indirmesini “Sadece 1 günde yüzde 15 kazandıran ABD dolarına karşılık yıllık yüzde 15 TL faizi vermek hangi mantıkla, hangi akılla izah edilebilir?” ifadesiyle eleştirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “ekonomi darbe” söylemine karşı çıkan Karar yazarı, şu ifadeleri kullandı:
Dün Cumhurbaşkanı da dolaylı şekilde ifade etti. ‘Darbelerle başarılamayan hareket ekonomi ile başarılmak isteniyormuş’. Acaba Merkez Bankası verilerine bakan var mı? Bu yılın ilk 9 ayında 11 milyar 738 milyon dolar cari işlemler açığına rağmen gelen dövizle beraber ülkenin net döviz rezervi 32,8 milyar dolar artış göstermiştir. Ülkeye yabancılardan döviz gelirken biz döviz krizi yaşıyor ve bunun suçlusu olarak yine yabancıları gösteriyoruz.
Bu konuyu daha önce de yazdım: Ülke rezervi artarken neden döviz yükselir? Hatta bankalardaki yabancı para mevduatları dahi artmazken nasıl oluyor da döviz yükseliyor? Cevap vereyim: İhracatçılardan dönen dövizi Merkez Bankası alınca piyasada derinlik oluşturacak döviz kalmıyor.
İthalatçı vs nasıl döviz bulacak? Kısaca rezerv değişimlerinde Merkez Bankası stokçu görülüyor. Oysa Merkez Bankaları tam da bu dönemlerde piyasada derinlik oluşturmak için döviz rezervi bulundururular. Ama ne çare ki, bizim Merkez 128 milyar dolar ile bu gücünü kaybetti. Ve şu kriz ortamında dahi döviz almaya devam ediyor. Nitekim Merkezin döviz rezervi Mart-Eylül döneminde 46,5 milyar dolardan 74,9 milyar dolara çıktı. Bu artış IMF ödemesi yanında asıl ihracatçılardan alınan dövizle oluştu. Biz de etrafa ekonomik darbeciler satışı yapalım. Hayırlı olsun.
Döviz kurundaki yükselmenin henüz vatandaşa tam anlamıyla yansımadığını belirten Kahveci, şunları söyledi:
Henüz 15 kasım günü 10,0 liranın altından işlem gören dolar kuru şimdi 13,0 liradan fiyat buluyor. Bu artış soframıza henüz gelmedi. Hatta soframızda henüz 8,-9 liralık kur seviyesini fiyatlandırıyoruz bile. Önümüzde bir zam fırtınası olacağı kesin. Ama sürekli söylediğim cümleyi tekrar edeceğim: Asıl fırtınana işsizlikte yaşanacak. Bir an önce bu sert finansal dalgalanma durdurulmaz ise çok acı sonuçlarla karşılaşacağız. Hem zam fırtınası, hem de işsizlik fırtınası. Çok acı bir tablo. Kaos bile hafif kalabilir. Şimdiden dikkat çekmiş olalım. Aksi halde çok geç kalabiliriz.
Karar, Independent Türkçe