NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın işlettiği Hubble Uzay Teleskobu, Güneş Sistemi'nin uzak gezegenlerinin çarpıcı görüntülerini yakaladı.
Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün manzaralarının yer aldığı görüntüler NASA'nın internet sitesinde yayımlandı.
Uzay ajansının açıklamasında gaz devi diye nitelenen bu gezegenlerin Dünya ve Mars gibi kayalık gezegenlerden çok farklı göründüğü vurgulandı:
Bu canavarlar, Güneş'ten 800 milyon ila 5 milyar kilometre uzakta. Gizemli oldukları kadar uzaklar. Bu yüzden su anında donarak buza dönüşüyor.
Hubble, bilim insanlarının zaman içindeki atmosferik değişimleri takip edebilmesi için her yıl dış gezegenleri gözlemliyor. Eylül ve ekim arasında kaydedilen görüntüler, Dış Gezegenlerin Atmosfer Mirası adı verilen bu gözlem programının parçası.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Uzay teleskobu, 4 Eylül'deki gözleminde Jüpiter'de yeni fırtınalar fark etti. Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Amy Simon, "Her yeni veri aldığımızda, bulut özelliklerindeki görüntü kalitesi ve ayrıntılar beni şaşırtıyor" diye konuştu.
7 Eylül'de kaydedilen Satürn görüntüsü de mevsimsel değişikliklere bağlı renk değişimlerini ortaya çıkardı. Hubble'ın keskin gözü, araştırmacıların gezegenin hangi çizgilerinin renk değiştirdiğini anlamasını sağlıyor.
Neptün ise yine 7 Eylül'de kaydedilen görüntüsünde mavi bir bilye gibi görünüyor. NASA gezegenin yeni görüntüsünün, 1989'da Voyager 2 misyonunun görüntülediği haline çok benzediğini söylüyor.
Hubble'ın 25 Ekim'de kaydettiği görüntüde Uranüs'ün kutup bölgesinde yer alan parlak beyaz bölge göze çarpıyor. NASA'ya göre parlayan kutup bölgesi, atmosferdeki metan gazı yoğunluğundaki değişikliklerden kaynaklanıyor.
Hubble, uzayın sırlarını açığa çıkarmak için 30 yıldan fazla zaman harcadı. Teleskobun 2022'de yeni gezegen portreleri sunması bekleniyor.
Öte yandan 18 Aralık 2021'de fırlatılması planlanan James Web Uzay Teleskobu, zamanla yaşlı Hubble'ın yerini alacak.
Independent Türkçe, CNET, NASA
Derleyen: Çağla Üren