Kadıköy hafta sonu ilginç bir sergiye ev sahipliği yapacak. İki görsel sanatçı Bıyıkof ve Kerem Ardahan’ın iki seneye yayılan kolektif üretimi ilk kez ziyaretçilerle buluşuyor.
Bireysel olarak birçok sergiye dahil olan ikilinin birbiriyle diyalog halinde kurguladığı, "Cry Baby" başlığında toplanan eserler, Kadıköy’deki Bant Mag. Havuz / Bina'da sergilenecek.
Sergide yer alan işlerin tuval ve kağıt üzerine karışık teknikle ortaya konduğu Cry Baby, "Günümüz dünyasının kusursuzluk arayışına karşı duyguları, gerçekliği, yalınlığı koyuyor" diye betimleniyor.
Resmi korkuların, düzensizliğin ve tanımsızlığın ifadesi olarak gören Bıyıkof ve Ardahan’ın ortak üretimine konu olan ilk kişisel sergi, 13 Kasım'dan 11 Aralık’a kadar ziyaretçilere açık olacak.
"Cry Baby’de saf bir ifadeyi aradık"
İkili Studio Mercado'dan Büşra Soydemir'e verdikleri röportajda üretim sürecinde kendi aralarında bir dil oluşturduklarını ve Cry Baby’nin basitçe "ınga bebek" anlamına geldiğini söylüyor.
"Kullandığımız renk ve biçim bir anlam kalıbında, kendi aramızda bir dil oluşturduk, orada konuşuyoruz" diyen Ardahan, bu adı neden seçtiklerini şöyle açıklıyor:
Üretirken geriye doğru giderek başa dönüp 'ınga bebek' gibi saf bir ifadeyi arıyoruz.
"Inga" sözcüğündeki saf ifadenin, içinde büyük bir potansiyel barındırdığını vurgulayan Ardahan, sözlerini şöyle sürdürüyor:
Biz kaybolmaya yakın, hep kaybolabileceğin bir açıklık bırakıyoruz resmi tamamlarken bile. Çünkü eksiklik çok önemli. 'Inga' bir eksikliktir ve bu eksiklik bir hata değil.
"Tanışır tanışmaz resim yapmaya başladık"
Cry Baby, aslında birbirinden çok farklı iki sanatçının uyum içinde bir diyalog kurarak ürettiği eserlerden oluşuyor. İkili, zıt karakterlere sahip olmalarına rağmen bu eserlerde aynı dili konuşuyor.
Ardahan, bu yola nasıl çıktıklarını "Tanışır tanışmaz resim yapmaya başladık" diye anlatırken, Bıyıkof da kolektif üretime katılmaya nasıl karar verdiğini şöyle açıklıyor:
Öncesinde de Kerem’in işlerine bakıyordum. Kıskanıyordum, çok iyi buluyordum. Benim yapmak istediğimi yapıyor gibi geliyordu.
İkilinin tutturduğu ortak dil, kendini serginin kurgusunda da belli ediyor. Sergiyi yeni bir resim yapıyormuş gibi kurgulamayı amaçladıklarını söyleyen Bıyıkof, süreci şöyle aktarıyor:
Bir araya geldiğimizde ortaya çıkan kimyaya ikimiz de kıymet verip sahiplendik. Beraber bir şeyler yapalım, sonra da yaptıklarımız bir şeye dönüşsün diye düşünmedik. Hatta sergi yapmaya bayağı resim birikince karar verdik.
"Eserler kaçtığımız, bastırdığımız duyguları anlatıyor"
Ardahan’a göre Cry Baby, "kılıfların atıldığı" eserlerden oluşuyor. "Yaptığımız, söylediğimiz her şeyin üzerinde kılıflar var. Geriye doğru gidip o katmanları atmak ve elde ne kaldığına bakmak gerek" diyen sanatçı, şöyle devam ediyor:
Resim yapmanın temel amacı tamamen o katmanlardan sıyrılmak, daha da saf bir yere varmak.
Bıyıkof ise bu noktada bastırılan, kaçılan duyguların altını çiziyor. "Gündelik hayatta çok fazla ifade edemediğimiz, gizlediğimiz, karşılanmayan ihtiyaçlar, endişeler ve tatminsizlikler; resmin içine sokabildiğim, Kerem’le resim yaparken de ifade edebildiğim şeyler" diyen sanatçı, şöyle ekliyor:
Üzgünsem ağlayıp sızlamıyorum ama o durumu bir şekilde tuvale koyduğumda diyalog görsel bir şeye dönüşüyor.
Independent Türkçe, Studio Mercado