Birleşik Krallık'ta taksi krizi: Şoförlerin yarıdan fazlası mesleği bıraktı

"Bu herkesi etkileyen gerçek bir ulusal sorun"

Yetkililer bazen bar ve gece kulüplerine gelenlerin taksi bulmak için uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldığını söyledi (Unsplash)

Birleşik Krallık'ta Brexit nedeniyle Avrupa Birliği vatandaşı şoförlerin ülkede çalışma hakkını kaybetmesiyle yaşanan tır şoförü krizinden sonra, şimdi de taksi şoförü sorunu başladı.

Lisanslı Özel Otomobil Kiralama Birliği (The Licensed Private Car Hire Association -LPCHA), pandeminin başından bu yana lisanslı taksi şoförlerinin yarısından çoğunun mesleğine devam etmediğini bildirdi.

LPCHA'ye göre taksicilik sektöründeki 300 bin kişilik işgücü, şu anda 160 bin azalarak 140 bine gerilemiş durumda.

Birçok taksi şoförünün Kovid-19 pandemisi döneminde talep azaldığı için işi bıraktığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taksi şoföründeki eksiklik, kadınların, öğrencilerin ve gece vardiyasında çalışanların güvenliğine dair endişelere de yol açtı. Ulusal İstatistik Ofisi'nin ağustosta yayımladığı verilere göre kadınların yüzde 49'unun gece dışarıda tek başına yürürken kendini güvende hissetmediği belirtilmişti. 

Birleşik Krallık'ta taksi şoförlüğü yapmak isteyenler, yerel belediye meclislerine lisans başvurusu yapmak zorunda. Lisansların yıllık maliyetiyse 600 sterline (yaklaşık 7 bin 800 TL) kadar çıkabiliyor. Sürücülerin ayrıca sabıka kaydı temin etmesi ve tam kapsamlı sağlık muayenesinden geçmesi gerekiyor.

Lisans sürecinin yavaş işlemesi ve maliyetli olması nedeniyle taksi şoförlüğü yapmak isteyenlerin sayısını azaldığı bildirildi.

LPCHA Başkanı Steve Wright, "Bu herkesi etkileyen gerçek bir ulusal sorun. İskoçya'daki Inverness'tan Cornwall bölgesine kadar şikayet telefonları geliyor. Halk şoför bulamadığını, şoförler de yeterince hızlı şekilde lisans alamadığını söylüyor" ifadelerini kullandı.

Stoke-on-Trent bölgesindeki The Sugarmill adlı konser salonunda çalışan Taz Harrison, "04.00 gibi kulüpte vardiyamı tamamlıyorum ve taksi bulabilmek için 05.00 ya da 06.00'ya kadar bekliyorum. Kendi başınıza beklemek için fazlasıyla uzun bir süre. Pandemi öncesinde 5-10 dakikada taksi bulabiliyordum" dedi.

Harrison, "20 yıldır farklı konser alanlarında çalıştım fakat durumun hiç bu kadar kötü olduğunu görmemiştim" diye konuştu.

Taksi sorunundan öğrenciler de şikayetçi. Ulusal Öğrenci Birliği, yaptığı açıklamada öğrenciler için daha güvenli yollar oluşturabilmek amacıyla bazı üniversitelerin taksi firmalarıyla özel anlaşma yapmak durumunda kaldığını söyledi.



Independent Türkçe, BBC, Evening Standard

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU