Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için “Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) açılışını kutlayamayan bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var” dedi.
“Mutlulukta, sevinçte birlikte olacaktık hani biz çok mutluyuz İmamoğlu, siz değil misiniz?” diye soran Yıldız’a İBB Sözcüsü Murat Ongun yanıt verdi.
Ongun, “İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu, AKM’nin açılışını paylaşmadığı için Türkiye’nin bu açılıştan haberi olmadı demişsiniz” ifadesini kullanarak, “Bunu düşüneceğiz” dedi.
İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu, AKM’nin açılışını paylaşmadığı için Türkiye’nin bu açılıştan haberi olmadı demişsiniz. Bunu düşüneceğiz
— Murat Ongun (@Mrt_Ongun) November 1, 2021
AKM hakkında
Opera binası olarak 1946'da temeli atılan AKM, 1969'da tamamlandı. O zamanki adı İstanbul Kültür Sarayı olan yapı, 1970'te çıkan yangında hasar gördü. Tadilatın ardından yapı bu kez Atatürk Kültür Merkezi adıyla 1978'de yeniden açıldı.
Uzun yıllar İstanbul'un en önemli sanat merkezi olarak faaliyet gösteren ancak restorasyon ihtiyacı iyiden iyiye hissedilen yeni AKM'nin temeli, 2019'da atıldı. AKM'nin ikonik yapısı ve karakteristik özellikleri korunurken, eski AKM'de bulunan seramik sanatçısı Sadi Diren'in duvarı birebir yeniden yapıldı. Opera fuayesindeki döner merdiven de aslına sadık kalınarak yeniden inşa edildi. Yenilenen AKM'nin girişindeki çelik konstrüksiyonlu dev kürenin içinde opera salonu yer alıyor. Kürenin yapımında 15 bin özel seramik parça kullanıldı.
İki bin 40 kişilik izleyici, 118 kişilik de orkestra kapasitesine sahip opera salonunda sahne mekaniği ve sistemlerinde son teknoloji kullanıldı. AKM’nin içerisindeki salonlar aynı zamanda akustik konser salonu olarak da tasarlandı. İkinci bölümde bulunan 805 kişilik tiyatro salonunun yanı sıra AKM'de, 4 bin 500 metrekare fuaye alanı, modern dizayn edilmiş prova salonları, çalışma atölyeleri ve ofisler de yer alıyor.
Independent Türkçe