Yurt ücretleri ve ev kiralarının artması, ailelerinden uzakta üniversite eğitimi almaya çalışan öğrencileri yakından etkiliyor.
Kalacak yer bulamayan öğrencilerden bazıları "Barınamıyoruz" sloganıyla eylemler düzenledi.
Pandemi kısıtlamalarının ardından İstanbul'a gelen öğrenciler, geceleri parklarda veya tanıdıklarının evlerinde geçirdiklerini aktardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Tam da bu süreçte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Avcılar ve Beyoğlu'nda açtığı 3 kız öğrenci yurdu için yapılan başvuruların ardından ortaya çıkan tablo, sorunun büyüklüğüyle ilgili fikir veriyor.
İBB tarafından açılan 626 yatak kapasiteli 3 kız yurduna 4 binden fazla öğrenci başvurdu.
İBB tarihinin ilk yurtları olarak kayıtlara geçen bu barınma mekanlarında sadece şehir dışından gelen öğrencilerin başvuruları kabul ediliyor.
Vakıf üniversitelerinin yüzde 100 burslu kontenjanlarında okuyanlar da yurtlardan yararlanabiliyor.
Her öğrenci 600 lira ödüyor
O yurtlardan biri, en düşük ev kirası 2 bin 500 liraya kadar dayanan Beyoğlu'nun Örnektepe mahallesinde yer alıyor.
59 odalı ve 179 yataklı yurtta odalar, 2 ve 6 kişi kapasiteli. Bu yurtta kalan öğrenciler, İBB'ye ayda 600 lira ödeme yapıyor.
Aylık kira bedelinin içinde sabah ve akşam olmak üzere iki öğün yemek de var.
Independent Türkçe'ye bilgi veren İBB Gençlik ve Spor Müdürü İlker Öztürk, yurtlara kabul için bir yazılım hazırlandığını söyledi.
Öztürk, bu programda geliştirilen puanlama sistemiyle öğrenci kabul edildiğini, şehit ve gazi yakınları için puanlamada öncelik tanındığını ifade etti.
"İBB tarihinde ilk defa bir yurt işletme modeli uyguluyoruz"diyen Öztürk, "Bunu yaparken de bir yoğunlukla karşılaşıyoruz. Hangi koşulu ne kadar düzenlersek düzenleyelim ne kadar iyi yaparsak yapalım hızlı bir zaman içerisinde yılların biriken yurt talebine istediğimiz özelliklerde cevap vermemiz mümkün değil. Başkanımızın ana politikalarından biri, bunu çok hızlı çözmeye çalışıyor. Bunun için de önümüzdeki öğretim yılına kadar beş bin öğrenci sayısına ulaşmaya çalışıyoruz"dedi.
İBB'nin yurtlarına son giriş-çıkış saati diğer birçok yurdun aksine gece yarısı 00:00.
Öztürk bu durumun, öğrencilerin sosyalleşmesine katkı sunduğunu belirtti.
Anadolu yakasında yurt aranıyor
Avcılar, Beyoğlu'da faaliyete giren 3 yurdun dışında, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece ve Bağcılar'da inşaatları devam eden yurtlarla birlikte İBB'nin sahibi olduğu tüm öğrenci yurtları Avrupa yakasında yer alıyor.
Öztürk, Anadolu yakasında da keşif çalışmalarının olduğunu ve dört farklı nokta üzerinde değerlendirme yaptıklarını söyledi.
Yurtlarda öğrencilerin şikayetlerine yönelik hızlı aksiyon aldıklarını da söyleyen Öztürk, sorunların 3 ila 5 gün arasında çözüldüğünü ifade etti.
İBB'nin henüz erkek öğrenci yurdu yok, 4. kız yurdu da yolda
Önce ‘erkek öğrenci yurdu' olarak planlanan ancak daha sonra ‘kız öğrenci yurdu' olmasına karar verilen Gaziosmanpaşa'daki yerleşkenin ise kasım ayının sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor.
İBB Gençlik ve Spor Müdürü Öztürk, başvurularda kız öğrencilerin çok yoğun talebiyle karşılaştıklarına değinerek, "Türkiye'nin değişik bölgelerinden feryat niteliğinde talepleri gördükten sonra kız yurdu ihtiyacını önceliklerimiz arasına almamız gerektiğini gördük"diye konuştu.
İstanbul Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü yüzde 100 burslu kazanarak Giresun'dan gelen 19 yaşındaki Gözdenaz Aygün, Örnektepe'deki yurtta kalan öğrencilerden biri. İBB yurtlarının konfor açısından birçok özel yurda kıyasla çok daha iyi olduğunu söyleyen Aygün, şunları belirtti:
"Buraya başvurmuştum, İstanbul'a gelmeme iki gün kala haber geldi. Ailemle gelip konaklayabileceğimi söylediler. Ev kiraları, özel yurt fiyatları beni çok zorlayacak seviyedeydi. Bana söylenen yurt fiyatları yıllık 56 bin liradan başlıyordu. Bu yurda da pahalı diyen var ama bizim sabah-akşam yemeklerimiz de ücretin içinde."
© The Independentturkish