OceanXplorer isimli araştırma gemisiyle 2020’nin sonlarında Kızıldeniz’e açılan araştırmacıları şaşkına çeviren dev deniz canlısı sonunda sınıflandırıldı.
Bu yıl yaklaşık 850 metre derinlikte, Kasım 2011'de batan yolcu gemisi Pella'nın enkazını inceleyen OceanX mürettebatı, uzaktan kumandalı araç kamerasının yanından yüzerek geçen kalamar benzeri hayvana dair daha fazla veri toplamayı başardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Araştırmacılar hayvanı ilk gördüklerinde bunun bir dev kalamar olabileceğini düşünmüştü. Ancak zoolog ve kalamar uzmanı Mike Vecchione son görüntüleri inceleyince hayvanı mor sırtlı uçan kalamarların son derece büyük bir örneği olarak sınıflandırdı.
OceanX’in bilim programı lideri Mattie Rodrigue, insan boyunu aşan bu deniz canlısını ilk kez enkazın burun kısmından yüzerek geçerken gördüğünü söyledi.
"Şok olmuş, donup kalmıştım" diyen Rodrigue, sonraki dalışları sırasında aynı kalamarı veya ona çok benzeyen bir başkasını gördüklerini aktardı.
Okyanusun araştırılmasına ve türlerin korunmasına odaklanan OceanX’in Kızıldeniz’de düzenlediği seferlerin amacı aslında buradaki türlerin zorlu koşullarda nasıl hayatta kaldığını anlamak. Zira Kızıldeniz, yüzde 65’le en yüksek tuzluluk oranına sahip.
Söz konusu dev hayvan, işte bu soruya yanıt arayan araştırmacılar için şaşırtıcı ve beklenmedik bir manzara oldu.
Bilimsel adı Sthenoteuthis oualaniensis olan mor sırtlı uçan kalamarlar, genellikle yüzeyden 600 metre derinlikte yaşıyor ve çok çeşitli ortamlarda bulunabiliyor.
En yoğun olarak Umman Denizi’nde rastlanan bu büyük kalamarlar genellikle köpekbalıkları tarafından avlanıyor.
Independent Türkçe, CNET, Times of News
Derleyen: Çağla Üren