Af Örgütü: Taliban iktidara gelir gelmez 13 Şii Hazara'yı öldürdü

Örgüt, Afganistan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçleri'nin 9 üyesini teslim olduktan sonra yargılamadan katletmiş

Taliban, 15 Ağustos'ta Kabil'in kontrolünü ele geçirerek zafer ilan etmişti (AP)

Yaptığı yeni araştırmanın sonuçlarını yayımlayan Uluslararası Af Örgütü, Afganistan'ın tam ortasındaki Daykundi vilayetinde yaşananları aktardı.

Buna göre 13 Hazara, 30 Ağustos'ta Kahor köyündeki Taliban güçleri tarafından öldürüldü. Af Örgütü, katledilenlerden 11'inin eski asker, ikisinin sivil olduğunu bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şiilik inancına sahip etnik grubun öldürülen mensupları arasında 17 yaşındaki bir kız çocuğu da yer alıyor. 

Af Örgütü'nün görgü tanıklarına dayandırdığı açıklamada olay şöyle özetlendi:

Taliban, 14 Ağustos'ta Daykundi vilayetinin kontrolünü ele geçirdi. 29 Ağustos'ta eski yönetimin askerleri teslim olmak üzere Taliban'la anlaştı. 30 Ağustos'ta yaklaşık 300 Taliban savaşçılık konvoy, Afganistan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçleri'nin (ANSDF) kaldığı Dahani Kul köyünün yakınlarına geldi. Askerlerden bazıları aile üyeleriyle burada kalıyordu. 

Bunlar aileleriyle bölgeden ayrılmaya yeltenirken bir araç Kahor köyü yakınında sıkıştı. Taliban sonra gelip kalabalığa ateş açtı ve 17 yaşındaki Masuma isimli kız çocuğunu ve bir başka sivili öldürdü. ANSDF üyelerinden biri karşılık verdi ve bir Taliban'ı öldürüp bir başkasını da yaraladı. 

Aileler kaçarken Taliban ateş açmaya devam etti. Bölgeden kaçmaya çalışan 2 ANSDF üyesi çapraz ateşe yakalanarak öldü. 
Sonrasında 9 ANSDF üyesi teslim oldu. Taliban güçleri onları derhal bir dere kenarına götürüp öldürdü.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri  Agnes Callamard da Taliban'ın önceki hükümetin mensuplarını öldürmediğini söylediğini ancak bu kanıtların  örgütün iddialarını yalanladığını vurguladı. 

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi, Hazaralar gibi etnik ve dini azınlıkların önceki Taliban yönetiminde olduğu gibi ezileceği korkusuna neden olmuştu.


Independent Türkçe, CNN International, Uluslararası Af Örgütü

DAHA FAZLA HABER OKU