Bilim insanları, MIND diyetinin Alzheimer'a karşı gücünü gözler önüne serdi

MIND diyetini Rush Üniversitesi’ndeki beslenme epidemiyologları oluşturmuştu

Yapılan bir araştırma, Akdeniz diyetinin bunama riskini azalttığını göstermişti (Unsplash)

Bilim insanları, Akdeniz-DASH Nörodejeneratif Gecikme Müdahalesi (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay - MIND) adı verilen diyetin Alzheimer hastalığına iyi geldiğini bir kez daha ortaya koydu.

Bir kişinin beyninde amiloid plak birikmesi ve nörofibril yumak oluşması, Alzheimer hastalığına işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce yapılan pek çok çalışma, ABD'deki Rush Üniversitesi'nden beslenme epidemiyologlarının geliştirdiği MIND diyetinde tüketilen yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, tahıl grubu, saf sızma zeytinyağı ve deniz ürünleri gibi yiyeceklerle bilişsel gerilemenin bir nebze durdurulabildiğini ortaya koymuştu.

Ancak Rush Üniversitesi'ndeki ekip, MIND diyetinin etkisini daha iyi anlamak için bir çalışma daha yürüttü. Araştırmacılar, 1997'de başlatılan uzun süreli bir projede verileri toplanan 569 yaşlı katılımcının verilerini analiz etti.

Proje kapsamında katılımcılar, yıllık değerlendirme ve ölümden sonra otopsi yapılmasını kabul etmiş ve ne tür yiyecekler tükettiklerini de bildirmişti.

Journal of Alzheimer's Disease adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan analiz, MIND diyetini orta kararda dahi uygulayan katılımcıların, amiloid plak veya nörofibril yumak olup olması fark etmeksizin, bilişsel kabiliyetlerinin daha iyi olduğunu gösterdi.

Araştırma ekibinden Klodian Dhana, "Çalışmamız, MIND diyetinin Alzheimer hastalığına bağlı ortaya çıkan beyin patolojilerinden bağımsız olarak daha iyi bilişsel işlevlerle ilişkili olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Science Alert, MedicineNet

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU