İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: 'Yakında' İran ve Batı'da çok farklı anlamlara sahip

Viyana'daki nükleer görüşmeler, İran'daki seçimin ardından tıkanmıştı

İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı uzmanlarının nükleer tesislerindeki güvenlik kameralarıyla ilgili işlem yapmasına geçen haftalarda izin vermişti (Reuters)

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Batılı ülkelerle yapılan nükleer müzakerelere ne zaman döneceklerine dair bir açıklama daha yaptı.

24 Eylül'de "Nükleer müzakereler çok yakında başlayabilir" diyen Abdullahiyan, bir gün sonra şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsanlar ‘Ne kadar yakında? 'Yakında' günler, haftalar veya aylar anlamına mı geliyor?' diye sorup duruyor. 'Yakında' İran ve Batı'da çok farklı şeyler ifade ediyor. Bizim için 'yakında', gerçekten ilk fırsatta demek. Yani (nükleer dosya) incelemelerinin tamamlandığı zaman.

Abdullahiyan, Avrupa ülkelerinin ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları bertaraf ederek İran'la ticaret yapılması için oluşturduğu Ticareti Destekleme Enstrümanı'nı (INSTEX) "yakında" veya "birkaç ay içinde" faaliyete geçirme vaadinin yerine getirilmediğini hatırlattı.

Görüşmelere dönmeye dair kararlılıklarının önemli olduğunu da söyleyen Dışişleri Bakanı, müzakerelerin ciddi olması ve İran'ın çıkarlarını garanti etmesi gerektiğini kaydetti.

Nükleer anlaşma müzakereleri

2015'te varılan nükleer anlaşma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya ve AB'yle İran arasında imzalanmıştı.

Anlaşmayla İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, bunun karşılığında yaptırımların kaldırılması hedeflenmişti.

ABD, Donald Trump döneminde 2018'te tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmiş ve İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı.

ABD'de göreve gelen Joe Biden yönetimiyse Tahran'ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde anlaşmaya geri döneceklerini duyurmuştu.

İran anlaşmadan çekilen taraf olarak öncelikle ABD'nin anlaşmaya dönmesini ve yaptırımlarını kaldırması gerektiğini açıklamıştı.

Taraflar, Avusturya'nın başkenti Viyana'da bu yılın nisan ayında müzakerelere başlamıştı. Görüşmelerin 6. oturumu haziran ayında sonra ermişti.

Yetkililer ilerleme kaydedildiğini açıklasa da bu tarihten itibaren görüşmeler İran'daki seçim sebebiyle tıkanmıştı.

İran daha sonra Reisi ağustosta göreve başlayana kadar görüşmelerin devam etmeyeceğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, RT, Times of Israel, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU