Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 27 Eylül'de kamuyouna bir belge açıklayacak.
"Tutum Belgesi" olarak ifade edilen deklarasyonla ilgili hazırlıkları sürüyor.
Deklarasyona ilişkin ilk bilgi, 21 Ağustos'ta Eş Genel Başkan Mithat Sancar tarafından Şırnak il binasında halk buluşmasında açıklandı.
Eylülde çözüm önerileri ve yöntemlerini bir deklarasyonla duyuracakları açıklamasında bulunan Sancar, şu ifadelere yer vermişti:
"Deklarasyon, ülkenin temel sorunlarına, acil meselelerine ve özel gündemlerine dair karar, öneri ve çözüm yöntemlerini içerecek. Bu ülkede HDP, Kürtler ve temsil ettiği ortak irade olmadan değişim olmaz. Savaşı, yalanı, talanı, kanı ancak HDP ile birlikte bitirebilirsiniz. Bunu herkes böyle bilsin. Biz olmazsak çözüm olmaz, çözüm bizimledir."
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Eş Genel Başkan Pervin Buldan da Van'da 1 Eylül'de "Barış Yaşatır" şiarıyla düzenlenen mitingde HDP'nin "ilkelerimiz" başlığıyla 27 Eylül'de bir belgenin yayımlayacağını söyledi.
Siyasal ve toplumsal muhalefete, demokrasi güçlerine ve vicdanlı olan herkese çağrı yapacaklarını ifade eden Buldan, kurulması gereken ittifakın "Barış İttifakı" olması gerektiğini belirterek, devamında şu ifadelere yer vermişti:
"Herkes barış ittifakı üzerinde çalışmalı ve bunu hayata geçirmelidir. Türkiye'nin en acil ihtiyacı barıştır. Türkiye'nin barış ittifakını oluşturmak için çalışması gerekiyor. Tüm sorunlarının yanında Kürt sorunu ve diğer sorunların çözümüne dair ilkelerimizi kamuoyuna açıklayacağız. HDP'nin ülke siyasetinde büyük bir umut olduğunu, çözüm gücü ve cesaret olduğunu bir kez daha göstereceğiz."
"HDP'nin şakası yok ve blöf yapmıyor"
Son olarak da yaklaşık 5 yıldır Edirne F tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün T24'te yayımlanan yazısında konuya değindi.
"İlle de demokrasi" başlığıyla yayımladığı yazısında HDP'yi ciddiye almayan ve demokrasiyi stratejik bir hedefe dönüştürmeyenlerin kaybedeceğini aktaran Demirtaş, şunları kaydetti:
"İktidar ve muhalefet dahil tüm siyasi güçlerin, HDP'yi ve açıklayacağı ilkeleri ciddiye almasında, Türkiye'nin geleceği için büyük yarar var. Çünkü demokratikleşme konusunda HDP'nin şakası yok, HDP blöf yapmıyor, taktik yapmıyor. HDP'nin demokrasi ilkelerini ciddiyetle ele alıp tartışmaya yanaşmayacakları, HDP de asla ciddiye almayacaktır."
HDP'nin deklarasyondan beklentisi yüksek
"Tutum Belgesi"nde ne var? Belge nasıl bir yol haritası oluşturacak? Kime ne mesaj verilecek?
Independent Türkçe, bu soruların yanıtlarını HDP kulislerinde almaya çalıştı.
Üst düzey parti yetkililerinin verdiği bilgilere göre "Tutum Belgesi"nin yer alması muhtemel hususlar şöyle:
HDP'nin yaklaşık iki aydır üzerinde çalıştığı ve adına "Tutum Belgesi" denilen deklarasyonda ortak bir görüş oluştu denilebilir.
Nereye ve nelere dikkat çekileceği hususu ince elenip sık dokundu.
Ama daha iki haftalık bir süre var ve tartışmalar devam ediyor.
Öncelikle HDP'nin açıklayacağı deklarasyondan beklentinin çok yüksek olduğunu ifade etmekte fayda var.
Eksen demokrasi, hak ve özgürlükler olacak
Bunun seçimlerle bağlantısı elbet olacak ama yüzde 100 seçimlere dönük olmayacak, eksen daha çok demokrasi, hak ve özgürlükler olacak.
Gelecek bir yılın yol haritası niteliğindeki deklarasyonda özellikle demokrasiye vurgu yapılacak.
Yerel yönetimlere dikkat çekileceği deklarasyonda HDP, hiçbir ittifakın önerilerine tümden kapalı olmayacak ama seçim pazarlığına da girmeyecek.
Türkiye'nin genel olarak demokratikleşme, ekonomik, sosyal, siyasal, Kürt ve Alevi meselesine çözüm geliştirecek bir ittifak kurmayı hedefleyen HDP, söz konusu meselelerle ilgili demokrasi güçleriyle anlaşmak istediğini deklare edecek.
Toplumsal barışın inşası için çağrı
Çatışma ve savaş ortamının durması ve tarafların gerekli adımları atması için çağrı yapılacak ancak isim verilmeyecek.
Bu yapılırken çatışan taraflara bir çağrı niteliğinde değil de daha çok toplumsal barışın inşasına vurgu yapılacak.
Şiddet ortamının durması için bir anlamda devlet aklına görevi hatırlatılacak ve adres olarak da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gösterilecek.
Erken veya zamanında yapılacak seçimin demokratik bir ortamda gerçekleşmesi, nefret ve kutuplaştırıcı dilin terk edilmesi, toplumsal huzur, kalkınma, barış gibi konulara ağırlık verilecek.
Kürtler olmadan Türkiyelileşme olmaz
Örneğin demokrasi, barış veya Kürt sorunu gibi meseleler konu olarak alacak sahiplenilecek ve olmazsa olmazı olarak görecek.
Kürtler olmadan Türkiyelileşmenin olamayacağı vurgusu yapılacak başlıkta daha fazla Türkiyelileşmeye dikkat çekilecek.
Deklarasyonda "İttifak meselesi kapandı. Hiç kimsenin arka bahçesi değiliz ve ittifak yapılmayacak" şeklinde bir açıklama yapılması bekleniyor.
Kürt hareketine daha yakın olacak
Ancak bu "Kürdistani İttifak" için geçerli olmayacak. Tüm Kürt hareketleri mümkün mertebe ittifaka dahil edilmeye çalışılacak ve bunun için ne gerekiyorsa yapılacak.
Kürt hareketiyle daha fazla yakınlaşacak ve ittifakı genişletecek adımlar atılacak.
CHP ve AK Parti Kürtlerden oy alamadığı için de daha fazla kutuplaştırıcı dil kullanamayacak.
Geçmiş yanlışlar bir kenara bırakıp mutlaka konuşarak, tartışarak ve ortak noktaları bularak yol yürünecek.
HDP bununla bir anlamda "Demokrasi İttifakı"na kapı aralamış olacak.
© The Independentturkish