Taliban liderlerinden biri, giyim ile çalışma ve eğitim izni dahil kadınların Afganistan'daki geleceğine İslami ulema şurasının karar vereceğini açıkladı.
Vahidullah Haşimi, Reuters'a verdiği demeçte, kadınların halk içinde yüzünü örtüp örtmeyeceğini ve istihdamla eğitime erişiminin olup olmayacağını aşırılıkçı grubun ulemasının belirleyeceğini ifade etti.
Söz konusu açıklama, Taliban'ın Kabil'in kontrolünü ele geçirmesinden kısa süre sonra düzenlenen basın toplantısında Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit'in kadınların çalışabileceği, eğitim alabileceği ve "toplumda çok aktif" olacağı yönünde verdiği güvenceyle çelişiyor.
Kadınların Afganistan'da çalışmasının halihazırda engellendiğine dair haberler de var.
TOLO News muhabiri Miraqa Popal, Twitter'da yaptığı paylaşımda, işyerine giden RTA Pashto sunucusu Shabnam Dawran'a Taliban tarafından "rejim değiştiği" gerekçesiyle "eve gitmesinin" söylendiğini iddia etti.
Taliban didn't allow my ex-colleague here in @TOLOnews and famous anchor of the State-owned @rtapashto Shabnam Dawran to start her work today.
— Miraqa Popal (@MiraqaPopal) August 18, 2021
" Despite wearing a hijab & carrying correct ID, I was told by Taliban: The regime has changed. Go home"#Afghanistan #Talban pic.twitter.com/rXK7LWvddX
Öte yandan The New York Times, devlet televizyonunun sunucusu Khadija Amin'in yerine bir erkeğin atandığını ve kendisine kadınların kanalda artık çalışamayacağının söylendiğini belirtti.
Khadija Amin the new anchor on state TV last week.
— Farnaz Fassihi (@farnazfassihi) August 17, 2021
Taliban taking over her seat as of Monday.
Ms. Amin told us her boss informed her Taliban have banned women from returning to work at state television.#Afghanistan pic.twitter.com/S4BfISKkaG
Taliban lideri Haşimi, Reuters'a verdiği demeçte, "Ulemamız kız çocuklarının okula gitmesine izin verilip verilmeyeceğine karar verecek. Başörtüsü mü, burka mı yoksa sadece peçe ve çarşaf mı ya da başka bir şey mi giymeleri gerekip gerekmediğini kararlaştıracaklar. Bu onlara kalmış" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Grubun 1996-2001 yılları arasındaki iktidarında kadınların halk içinde burka (tüm vücudu ve genellikle yüzü de kaplayan cüppeler) giymesi ve kendilerine erkek bir akraba tarafından eşlik edilmesi gerekiyordu.
İş veya eğitime erişimi de engellenen kadınlar, kuralları ihlal ettikleri zaman dini polis tarafından umum önünde dövülebiliyordu.
Haşimi, "Yüzde 99,99'u Müslüman olan Afgan halkı İslam'a inanıyor" dedi.
Kanunlara inandığınız zaman mutlaka o kanunu uygulamalısınız. Bizim bir şuramız var, son derece seçkin bir Ulema şurası. Ne yapılacağına onlar karar verecek.
Ancak Müslüman olanlar dahil birçok Afgan kadını gelecekten kaygı duyuyor.
Kabil'den gelen haberler, bazı kadınların Taliban şehri ele geçirince ülkeden kaçmaya çalıştığını, diğerlerininse evlerine kapandığını gösteriyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/asia/south-asia
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent