ABD istihbaratı: Taliban, Kabil'i 90 gün içinde ele geçirebilir

Taliban, Afganistan'ın kuzeyinde yeni bir kenti daha dün ele geçirerek, altı günde içinde sekizinci vilayet merkezinin kontrolünü elde etmiş oldu

ABD istihbaratının, Taliban'ın başkent Kabil'i 30 gün içinde ablukaya alabileceği ve muhtemelen 90 gün içinde ele geçirebileceği yönünde tahminde bulunduğu öne sürüldü / Fotoğraf: AFP

Afganistan'ın pek çok vilayetini ele geçiren veya tehdit eden Taliban'ın başkent Kabil'i 30 gün içinde ablukaya alabileceği ve muhtemelen 90 gün içinde ele geçirebileceği tahmin edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adının açıklanmasını istemeyen ABD'li bir savunma yetkilisi, istihbarat kaynaklarına dayandırarak Reuters'a yaptığı açıklamada Kabil'in ne kadar dayanacağına dair yapılan bu yeni değerlendirmenin Taliban'ın ABD'nin çekildiği yerleri çok hızlı ele geçirmesinden kaynaklandığını belirtti.

Afgan güvenlik güçlerinin daha fazla direniş gösterek durumu tersine çevirebileceğini söyleyen yetkili, "Bu kaçınılmaz bir sonuç değil" dedi.

Taliban, Afganistan'ın kuzeyinde yeni bir kenti daha dün ele geçirerek, altı günde içinde sekizinci vilayet merkezinin kontrolünü elde etmiş oldu.

Avrupa Birliği'nin (AB) üst düzey bir yetkilisi, Taliban'ın şu anda Afganistan'ın yüzde 65'ini elinde bulundurduğunu ve 11 vilayet merkezini ya ele geçirdiğini ya da tehdit ettiğini ve başkent Kabil'e kuzeydeki ulusal güçlerden gelecek desteği kesmeyi çalıştığını belirtmişti.

Kabil Havalimanı'nın korunması

ABD istihbarat birimlerinin 90 gün içinde düşebileceği tahminlerinde bulunduğu Kabil'de havalimanının güvenliğinin sağlanması konusundaki belirsizlik de sürüyor. Taliban, Türkiye'nin bu göreve talip olmasına karşı çıkmış ve böyle bir durumu kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kabil Havalimanı’nın güvenliğinin Türk askerleri tarafından sağlanması konusunda önceki gün yaptığı açıklamada “Kabil Havalimanı, bir havalimanı olmanın ötesinde öneme sahip. Onun önemi, ticari taşımacılığın ya da hava taşımacılığının ötesinde. Kabil’de güvenli bir havalimanın olması bizim açımızdan bölgede diplomatik olarak da bulunmanın önemli bir noktası. Bu noktada Türk ortaklarımızın burayı korumak konusunda istekli olmalarından son derece memnunuz" demişti.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU