Danimarka ve İzlanda'dan yetkililer: Aşılama sürü bağışıklığı sağlayamıyor, böyle bir beklenti gerçekçi değil

Sürü bağışıklığı, nüfusun çoğunluğunun bir hastalığa bağışık hale gelmesi, bu durumun da virüsün yayılmasını yavaşlatarak tüm nüfusu koruması anlamına geliyor

Dünyada 4 milyonu aşkın kişi, Kovid-19 yüzünden yaşamını yitirdi (AFP)

Danimarka ve İzlanda'dan yetkililer, aşı yoluyla Kovid-19'a karşı sürü bağışıklığının gerçekleşebileceğine, diğerlerine kıyasla daha bulaşıcı olan Delta varyantı yüzünden artık inanmadıklarını söyledi.

Sürü bağışıklığı, nüfusun çoğunluğunun bir hastalığa bağışık hale gelmesi, bu durumun da virüsün yayılmasını yavaşlatıp henüz tedavi görmeyen kişileri de koruması anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Delta gibi daha bulaşıcı varyantların çıkmasından önce sürü bağışıklığının, nüfusun yüzde 60 ila yüzde 70'inin aşılanmasıyla sağlanabileceği düşünülüyordu. Ancak aşılı insanları da enfekte eden Delta varyantının yayılması, bu tahminleri boşa çıkardı.

"Sürü bağışıklığını başarmak gerçekçi değil" diyen Danimarka'da bulaşıcı hastalıklarla ilgilenen Devlet Serum Enstitüsü'nden Tyra Grove Krause, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eğer aşılar, şu anda bulunan varyantlara karşı yüzde 100 etkili olsaydı ve 12 yaşla üzeri kişiler yüzde 100 aşılansaydı, o zaman Delta varyantına karşı gerçek bir sürü bağışıklığı elde etmekten bahsedebilirdik. Ama ne yazık ki gerçek bu değil. Bunu yapamıyoruz.

İzlanda'nın baş epidemiyoloğu Thórólfur Gudnason da aşılamanın, uzmanların sürü bağışıklığına dair umduğu noktaya götürmediğini söyledi.

Gudnason'ın sürü bağışıklığı gerçekleştirmek için bir diğer önerisi, koronavirüsün yayılmasına izin vermek. Uzman, bunu yaparken hassas grupları koruyarak ciddi hastalıkların önlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yaklaşık 343 bin nüfusa sahip İzlanda'da şimdiye kadar 8 bin 793 Kovid-19 vakası görülürken, 30 kişi virüsten hayatını kaybetti.

Danimarka'da ise 2 bin 552 kişi, Kovid-19 yüzünden yaşamını yitirdi. 5,8 milyonluk ülkede toplam vaka sayısı 324 bin.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, Worldometers, Rio Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU