Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi'nin Hawaii'deki Subaru Teleskobu, nadir görülen küme halindeki meteor yağmurunu yakaladı.
Teleskoptaki Subaru-Asahi Sky Camera (Subaru-Asahi Gökyüzü Kamerası) adlı kamerayla yakalanan doğa fenomeni, 14 Temmuz'da gerçekleşti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Olayın, meteorit (yeryüzüne ulaşan göktaşı) kümesi adı verilen fenomenle ilişkili olduğu düşünülüyor. Meteroit kümesi ilk kez 1997'deki bir meteor yağmuru sayesinde tanımlanmıştı. Bu tarihten itibaren şimdiye kadar sadece birkaç meteorit kümesi vakası bildirilmişti.
Fenomenin, meteorik materyalin Dünya atmosferine girmeden kısa bir süre önce küçük parçalara ayrılmasından kaynaklandığı düşünülüyor.
Subaru-Asahi Sky Camera Nisan 2021'den beri internetten 7/24 canlı yayın yapıyor. İzleyiciler, yayını açıp gökyüzünün tadını çıkarabiliyor.
Bu nadir fenomeni ilk fark eden de yayını izleyen hevesli uzay meraklıları oldu. Subaru Teleskobu'nda görevli Dr. Ichi Tanaka, sohbetteki tartışmalardan hareketle Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi Müdür Yardımcısı Profesör Junichi Watanabe'yle temasa geçti.
Bunun ardından bir çalışma yürüten gökbilimciler, fenomenin küme halindeki meteor yağmuru olduğunu tespit etti. Uzmanlar, olaya Halley kuyrukluyıldızının parçalarının yol açtığını düşünülüyor.
Olaya ilişkin videoda 10 saniyelik bir sekansta aynı yöne ilerleyen en az 11 meteor görülebiliyor.
Watanabe, tespite dair şöyle konuştu:
Böylesine bir fenomeni yakalamanın bilimsel açıdan önemi çok büyük. Olayın toplam süresi, önceki vakalardan daha uzun olduğu için de özellikle dikkat çekici.
Independent Türkçe, Hawaii Üniversitesi, Phys.org
Derleyen: Uğurcan Yıldız