Teknoloji milyarderi Elon Musk'ın uzay firması SpaceX, insanları Ay'a ve Mars'a taşıması planlanan yeniden kullanılabilir Starship uzay aracının roket iticisini hazır hale getirdi.
Şirket, Super Heavy adıyla da bilinen iticiye 29 Raptor motoru taktı. Sıvı metan ve sıvı oksijen birleşimi kullanan Raptor, NASA'nın Apollo görevlerindeki roketlerin yaklaşık iki katı gücüne sahip.
Musk pazar günü attığı tweet'te, "Starship'in itici motorları kuruluyor" diye yazdı.
Installing Starship booster engines for first orbital flight pic.twitter.com/yhqrNFBclh
— Elon Musk (@elonmusk) August 2, 2021
Şirketin CEO'su bir sonraki gün de Super Heavy'nin yakın plandan çekilmiş fotoğrafını paylaştı.
Bütün Starship testleri mayısa kadar roketlerden birinin patlamasıyla sonuçlanmıştı. SN15, bu tarihte başarılı şekilde yere inerek yörünge uçuşu testinin önünü açmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
SpaceX, Starship uzay aracının ve roket iticisi Super Heavy'nin yörünge uçuş testini yıl sonuna kadar yapmayı hedefliyor.
Testte Super Heavy'nin kalkıştan kısa bir süre sonra Meksika Körfezi'ne inmesi, 20. prototip (SN20) olan uzay aracınınsa uçuşun 90. dakikasında Hawaii yakınlarında tahrikli iniş gerçekleştirmesi planlanıyor.
Şirket daha önce uçuşun amacının "olabildiğince fazla veri toplamak" ve böylelikle uzay taşıtının benzeri yaratılamayan ve öngörülemeyen uçuş koşullarında neler yaşadığını daha iyi anlayabilmek olduğunu açıklamıştı. Toplanan bilgilerse iç simülasyonlar için daha iyi modeller oluşturmak amacıyla kullanılacak.
Ancak şirketin önünde bazı engeller var. Örneğin ABD Federal Havacılık İdaresi, Starship'in operasyonlarının çevreye etkisini inceliyor ve bunun ne zaman sonuçlanacağı belli değil.
Mars uçuşu ne zaman?
Milyarder isim geçen yılın aralık ayında yaptığı açıklamada, şirketinin 2026'ya kadar insanları Mars'a götüreceğinden "son derece emin" olduğunu söylemişti:
Şanslıysak belki de 4 yıl içinde bu olacak.
Musk daha önce, bir gün 500 bin dolardan (yaklaşık 4 milyon TL) az bir meblağa Mars'a gidileceğinden ve hatta bilet fiyatlarının 100 bin doların (yaklaşık 850 bin TL) altına çekileceğinden emin olduğunu da açıklamıştı.
Independent Türkçe, Space.com, Ars Technica, CNBC
Derleyen: Uğurcan Yıldız