Güney Amerika ülkesi Şili'de yer alan dünyanın en büyük bakır madeni Escondida'daki madenciler, grev kararı aldı.
Kendilerine yapılan teklifin yetersiz olduğunu ifade eden Sindicato No 1 sendikası, cumartesi yapılan oylamada işçilerin yüzde 99,5'inin grev istediğini ortaya koydu. 2 bin 164 işçi şirketin teklifini reddederken 11 kişi greve karşı oy kullandı.
İşçiler Kovid-19 pandemisi sırasındaki çalışmalarını ödüllendirecek tek seferlik ödeme isterken, bu para şirketin hissedarlarının kar payının yalnızca yüzde 1'ine denk geliyor. Ayrıca kariyer geliştirme planı ve çocuklar için eğitim yardımı da talepler arasında.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şili medyası, şirketin işçilerin her birine 23 bin dolar (yaklaşık 192 bin lira) ödemeyi önerdiğini bildirdi.
Şirket ve sendika liderleri 5 ila 10 gün içinde uzlaşma sağlayamazsa Antofagasta bölgesindeki madende grev başlayacak.
BHP konuyla ilgili yaptığı açıklamada uzlaşma vurgusu yaptı. Sendikaysa yüzde 99,5'lik oylamayı işaret ederek çatışmanın en çok işverenlere zarar vereceğinin altını çizdi.
Nisanda bakır fiyatı ton başına 10 bin doları bularak (yaklaşık 83 bin TL) son 10 yılın en yüksek seviyesine gelmişti. Escondida madenindeki karın bu sene 10 milyar doları (yaklaşık 83 milyar TL) aşması bekleniyor.
Dünyadaki bakır üretiminin yüzde 28'ini üstlenen Şili, bu alanda lider. En son 2017'de Escondida'da 44 gün süren büyük bir greve gidilmiş, bu da BHP'nin 740 milyon dolar (yaklaşık 6 milyar 200 milyon TL) kaybetmesine neden olmuştu.
Ülkenin madencilik tarihindeki en uzun grev, gayrisafi yurtiçi hasılada yüzde 1,3'lük düşüşe yol açmıştı.
Yılda 5,6 milyon ton bakır üretilen Şili, en çok satışı Çin'e yapıyor. Elektrik ve sıcaklığı iletmede etkili olan maden, enerji sistemlerinde sıklıkla kullanılıyor.
Independent Türkçe, AFP, Wall Street Journal