Bilim insanları, Avustralya'nın meşhur papağanı kakaduların, çöp tenekelerinin kapaklarını açıp artıkları yeme davranışını birbirlerini izleyerek öğrendiğini tespit etti.
Çalışma, Avustralya Müze Araştırma Enstitüsü'nde görev yapan Richard Major'ın 2015'te çöp tenekesinin kapağını gagası ve ayağıyla kaldıran bir kakadunun videosunu çekmesiyle başladı. Zira Major'ın videoyu gönderdiği Max Planck Hayvan Davranışı Enstitüsü'ndeki araştırmacı arkadaşı Lucy Aplin, kuşa hayran kaldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Aplin ve videoyu izleyen bir başka bilim insanı Barbara Klump, şu ifadeleri kullandı:
Bir besin kaynağına erişmenin bu kadar ustaca ve yenilikçi bir yolunu gözlemlemek çok heyecan vericiydi. Bu eşsiz gıda arama davranışını sistematik olarak incelememiz gerektiğini hemen anladık.
Hayvanların bu davranışı genetik yoluyla mı yoksa sosyal öğrenmeyle mi kazandığını merak eden araştırma ekibi, 2018 ve 2019 boyunca internetten düzenledikleri anketlerle Avustralya halkına başvurdu. Katılımcılardan, Sidney ve Wollongong bölgelerinde çöp tenekesi açan kakaduları ne zaman ve tam olarak nerede gördüklerini belgelemeleri istendi.
Araştırma ekibine 44 bölgeden 338 bildirim geldi. Bulgular, çöp tenekesi kapağını açma davranışının ilk kez Sidney'de başladığını gösterdi.
Öte yandan bu vakaların yüzde 93'ünde birden fazla kakadu görüldü. Buradan yola çıkan bilim insanları, kuşların, söz konusu davranışı gözlemlediğini düşünüyor.
Ayrıca bir bölgedeki kuşun icat ettiği kapak açma tekniği, yakınlardaki mahallelere hızla yayıldı. Bilim insanları bu yüzden davranışın sosyal öğrenmeyle gerçekleştiğine inanıyor.
Araştırmacılar daha sonra yaklaşık 500 kuşu işaretleyerek, çöp tenekelerini açıp açamadıklarını inceledi. Bu kuşların sadece yüzde 10'u başarıya ulaşırken, diğerlerinin kapağın açılmasını beklediği tespit edildi. Başarıya ulaşanların çoğunun erkek olduğu da görüldü ancak bunun sebebi bilinmiyor.
Klum, çalışma hakkında şöyle konuştu:
Bulgular, hayvanların çevrelerindeki diğer kakadulardan bir davranışı gerçekten öğrendiğini gösteriyor.
Hayvanlar ayrıca kapağı açmada farklı teknikler kullanıyor. Uzmanlar bunun da davranışın genetik yoluyla değil öğrenilerek ortaya çıktığını kanıtladığını söyledi.
Independent Türkçe, Live Science, EurekAlert
Derleyen: Uğurcan Yıldız