Uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam, "Açlık virüsü çoğalıyor" başlığını taşıyan bir raporu perşembe yayımladı.
Rapora göre Kovid-19'un doğrudan neden olduğu ölüm sayısı, açlık yüzünden meydana gelen can kayıplarını geçmedi. Oxfam, pandeminin dakikada 7 kişiyi öldürdüğünü, açlığınsa aynı sürede 11 can aldığını bildirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yardım kuruluşu, dünyadaki kıtlık durumlarının önceki seneye göre 6 kat arttığını da dünyaya duyurdu.
Gıda güvencesizliği yaşayan kişi sayısı önceki seneye göre yaklaşık 20 milyon artarak 155 milyonu buldu. Açlık yaşayanların üçte ikisine yakını, askeri çatışmaların yaşandığı ülkelerde.
Oxfam America CEO'su Abby Maxman çarpıcı rakamlarla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
İstatistikler sarsıcı fakat bu sayıların tasavvur edilemez acılar çeken bireylerden oluştuğunu unutmamalıyız. Bir kişinin bile bunu yaşaması çok fazla.
Amansız çatışmalara Kovid-19'un neden olduğu ekonomik çöküntü ve daha da kötü hale gelen iklim krizi eklenince 520 bin kişi daha açlığın eşiğine geldi. Çatışan tarafların pandemi yerine birbirleriyle savaşması, çoğunlukla iklime bağlı felaketler ve ekonomik şoklarla sarsılmış milyonlara son darbenin inmesine neden oluyor.
Oxfam, pandemi sürecinde küresel askeri harcamaların 51 milyar dolar artış gösterdiğini de vurguladı. Bu miktar, BM'nin açlığın durdurulması için gerektiğini açıkladığı paradan en az 6 kat fazla.
Raporda açlığın en kötü vurduğu ülkelerin Afganistan, Etiyopya, Güney Sudan, Suriye ve Yemen olduğu belirtildi. Bu bölgelerin hepsinde askeri çatışmaların sürmesi dikkat çekiyor. Maxman, "Açlık, savaş silahı olarak kullanılmaya devam ediyor" diyerek bu durumu vurguladı.
Oxfam, küresel ısınma ve pandeminin yarattığı ekonomik zorlukların küresel gıda fiyatlarında yüzde 40'lık artışa neden olduğunu da bildirdi.
Yardım kuruluşu, açlığa neden olacak politikalar izlememeleri ve yardım kuruluşlarına izin vermeleri için hükümetlere çağrıda bulundu.
Independent Türkçe, AP