Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) acil toplantısı sonrası açıklanan Mekke Bildirgesi’ne Katar tarafından itiraz geldi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Katar’ın çekince açıklamasına Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’dan peş peşe tepkiler geldi.
Bildirgede Filistin konusunun önemsenmediğini belirten Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, olağan usullere uygun hazırlanmadıkları için Mekke zirvelerinin kapanış bildirgeleriyle ilgili çekincelerini dile getirdi ve şu ifadeleri kullandı:
"Her iki bildirge de İran'la olan komşuluk ilişkilerimize değil Washington'un İran karşıtı politikasına dayanıyor. Bu bildirgelerde, hiçbir uzlaşma politikasına yer verilmeden İran kınandı. Katar'ın Arap ve KİK zirvelerinin kapanış bildirgelerine ilişkin çekincesi bulunuyor çünkü bu iki bildirgenin bazı maddeleri Katar'ın dış politikasıyla çelişiyor."
3 Körfez ülkesinden peş peşe tepki
Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil Cubeyr, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Doha’nın eleştirilerini zirve sırasında değil de zirve bittikten sonra yapmasını eleştirdi.
Cubeyr, "Katar bugün bölge ülkelerinin iç işlerine müdahaleyi reddeden bildirgelere çekinceler sunuyor" ifadesini kullandı.
2- قطر تتحفظ اليوم على بيانين يرفضان التدخل الإيراني في شؤون دول المنطقة، وبيان القمة العربية أكد مركزية القضية الفلسطينية وإقامة الدولة الفلسطينية على حدود 67 وعاصمتها القدس الشرقية.
— Adel Aljubeir عادل الجبير (@AdelAljubeir) 2 Haziran 2019
الجميع يعلم بأن تحريف قطر للحقائق ليس مستغرباً.
Sonuç bildirgelerini savunan Cubeyr, Arap Birliğinin sonuç bildirgesinin Filistin konusunu merkezine alarak başkenti Kudüs olan 1967 sınırlarında bir Filistin devleti kurulmasını vurguladığını belirtti.
Katar’ı tutarsız olmakla suçlayan BAE Dışişleri Bakanı Enver Karkaş ise, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Toplantıya katıldıktan ve anlaşmaya vardıktan sonra geri çekilmek sanırım kasıtlı niyetleri ve güven eksikliğini gösteriyor” ifadesini kullandı.
Katar'ın çekincelerine ilişkin yazılı açıklama yapan Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed Al Halife de "Katar'ın olağanüstü KİK zirvesi kapanış bildirgesine dair çekinceleri olduğunu açıklaması, KİK üyesi ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi hedefinden ne kadar uzaklaştığını göstermektedir" dedi.
Katar, Mekke'de 30 ve 31 Mayıs'ta gerçekleştirilen Arap, KİK ve İİT zirvelerine Başbakan Abdullah bin Nasır Al Sani'nin başkanlık ettiği üst düzey bir heyetle katılmıştı.
Mekke'de 30 Mayıs'ta düzenlenen olağanüstü Arap ve KİK zirvelerinde, İran'ın bölgedeki müdahaleleri ve Yemen'deki Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik balistik füze saldırıları kınanmıştı.
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
Independent Türkçe, Ajanslar