Dünyanın yeni korkusu "Delta" varyantı… Bilim insanları: Normalleşme büyük risk oluşturabilir, maskeleri atmak için çok erken

Bir kişinin 6 kişiyi enfekte edebildiği Delta varyantı, kısıtlamaları kaldırmaya hazırlanan Türkiye'nin 16 ilinde toplam 134 kişide görüldü. Pfizer/Biontech aşısının ise bu varyanta karşı yüzde 90 etkili olduğu açıklandı

Fotoğraf: Pixabay

Hindistan'dan dünyaya yayılan Delta (B.1.617)  varyantı, koronavirüs vakalarındaki etkisini artırıyor.

Bu varyantta bir kişinin 6 kişiyi enfekte edebildiği uyarıları yapılırken, özellikle Birleşik Krallık alarm durumunda.

Daha önceki baskın varyant olan Alfa'dan daha bulaşıcı olduğu ifade edilen Delta varyantının hızla yayıldığı ülkede, ülkede normalleşme adımları bir ay süreyle ertelendi. 

Bu varyant 1 Temmuz'dan itibaren kısıtlamaları kaldırmaya hazırlanan Türkiye'de de görüldü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün yaptığı açıklamaya göre 82'si İstanbul'da olmak üzere 16 ilde toplam 134 Delta varyantı görüldü. 

Bu kenti Düzce, Van, Ankara ve İzmir takip etti.

Uzmanlar ise dördüncü pike ve aşılamanın artmasıyla oluşan rehavet ortamına karşı uyardı.

Türkiye'de de uygulanan aşılardan Alman menşeili Pfizer/Biontech'in ikinci doz sonrası Delta varyantına karşı yüzde 90 etkili olduğu bildirilirken, Çin menşeili Sinovac şirketinin ürettiği Coronavac'a ilişkin elde henüz yeterli veri yok.

Delta mutasyonunun bir alt türü olarak ifade edilen Delta Plus vakasına ait de Türkiye'de henüz resmi bir vaka görülmedi.

Uzmanlar şimdilik bu varyanta ilişkin açıklama yapmak için çok erken olduğu görüşünde.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"1 Temmuz'la birlikte normalleşme süreci daha büyük risk taşıyabilir"

Independent Türkçe'nin Delta varyantına ilişkin görüş aldığı isimlerden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul'a göre aşılama hızının artması toplumsal bağışıklık açısından çok önemli olsa da bireylerin salgın bitmiş gibi davranması tehlikeli.

Delta varyantının Alfa'ya kıyasla daha bulaşıcı olduğu gerekçesiyle maske, mesafe, hijyen gibi tedbirlerin bırakılmamasını vurgulayan Ertuğrul, sosyal ve ekonomik nedenlerle kısıtlamaların olması gerekenden erken gevşetilmeye başlandığı görüşünde.

Bireysel olarak sorumluluğun sürdüğünü vurgulayan Ertuğrul, "1 Temmuz'la birlikte normalleşme süreci daha büyük risk taşıyabilir. Aşılama hızının artması avantaj, toplumsal bağışıklığa koşmamız gerekiyor. Mevsimsel bir avantaj söz konusu, dışarda buluşuluyor, evler havalandırılıyor" dedi.

Kısıtlamaların kaldırılması için bir haftalık vaka ortalamasının ülke genelinde yüz binde 25'in altına düşmesi gerekirken, Türkiye'de hala 50-55 arasında seyrettiğini dile getiren Ertuğrul, "Hatta yüz binde 10'un altına düşmesi gerektiğini söyleyenler de var. Buna göre günlük vaka 1000 - 1200'lerde olmalı ancak Türkiye'de 5 binlerde" uyarısında bulundu.

"Maskeleri atmak için çok erken"

Dördüncü pike karşı uyaran Prof. Dr. Ertuğrul, "Biz aşılamayı hızlandırıyoruz ama bir yandan da delta varyantı yayılıyor. Hangimizin galip geleceğini önümüzdeki süreç gösterecek. Kişisel koruyucu önlemleri almaya devam edelim, maskeleri atmak için çok erken. Yayılma riski yüksek olan Delta varyantı, Birleşik Krallık ve Rusya'da da etkisini artırdı. Türkiye'de hızla ikinci doz aşılamayı tamamlamalıyız" dedi.

 

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul Enfeksiyon Uzmanı Reyap.jpg
Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: Hastalığın yaygınlaşmasında bu tür (Delta) varyantların ortaya çıkması normal / Fotoğraf: Reyap

 

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Tükek'e göre yaz mevsimi geldiği için kısıtlamaların azaltılması ve normalleşmeye geçilmesi normal olsa da maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet sürmeli.

Bir aydır günlük vakaların 5-6 bin arasında seyrettiğini ve bir miktar daha artış gözlenebileceğini ifade eden Tükek'e göre eylül ayı kritik önem taşıyor.

Prof. Dr. Tükek, okulların da açılmasının beklendiği bu ay (eylül) içinde günlük vakaların bin civarına düşmesi halinde salgının görüldüğü Mart 2020'den bu yana gerçek normalleşmenin görülebileceğini savundu.

Olağanüstü bir durum yaşanmazsa, aşılamanın hızlanmasının da etkisiyle eylül ayında maskelerin çıkarılma ihtimalinin arttığını düşünen Tufan Tükek'e delta varyantını da sorduk.

Tükek, "Koronavirüsün kendisi zaten çok hızlı bulaşıyor. Alfa varyantı da, Delta varyantı da böyle, hızla hücre içine giriyor. Hızla çoğalıyor ve hızla bulaştıran virüslerde ağır seyretme ihtimali var çünkü virüs yükü daha yüksek oluyor" diye konuştu.

 

Prof. Dr. Tufan Tükek İÜ İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi AA.jpg
Prof. Dr. Tufan Tükek / Fotoğraf: AA

 

"Delta Plus varyantı hakkında konuşmak için erken"

Bu varyantın Hindistan'dan yayılmasının nedenini orada virüsün çok hızla yayılıp yüksek vaka görülmesine bağlayan Prof. Dr. Tükek, "Koronavirüs, burada çok çoğaldı ve mutasyona uğradı. Delta Plus'ın da daha hızlı yayıldığı söyleniyor ama öncelikle nasıl seyrettiğini görmek lazım. O yüzden de Delta Plus varyantı hakkında konuşmak için erken. Belki o kadar da korkulacak bir şey değildir" yorumunu yaptı. 

Son olarak delta varyantının görüldüğü Birleşik Krallık ve Rusya'dan uçuşların yaz aylarında yoğunlaşacağını ve turizm sezonunun açılması dolayısıyla bunun normal olduğunu ifade eden Tükek, bu varyantın yayıldığı ülkelerden gelen kişilerle ilgili bir takım test ve tedbirlerin sıklaştırılması uyarısını yaptı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU