Bilim insanları, daha etkili ağrı kesiciler üretebilmek amacıyla acı hissetmeyen Afrika kör farelerini inceledi.
Mutasyona uğramış genleri sayesinde acı hissetmeyen bu kemirgenler, zehirli karınca ısırıklarına dayanabiliyor ve diğer kör farelerin nefret ettiği acılı kökleri yiyebiliyor.
Bilim insanları kör farelerin belirli genleri devre dışı bırakan bu özelliklerini kopyalayarak kronik hastalıklarla mücadele eden kişiler için daha etkili ağrı kesiciler üretmeyi hedefliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Science adlı bilimsel yayında yer alan araştırma kapsamında, Berlin’deki Max Delbrück Moleküler Tıp Merkezi’nden araştırmacılar 9 tür kör fareyi inceledi. Ekip bu farelerin, memelilerde genellikle kısa bir yanma hissine neden olan maddelere nasıl yanıt verdiklerini test etti.
Bilim insanları araştırma için farelerin vahşi doğada da maruz kaldığı üç madde; seyreltik hidroklorik asit, kapsaisin adı verilen bir çeşit acı kırmızı biber özü ve wasabi’ye acı tadını veren alil izotiyosiyanat kullandı.
Üç kör fare türü hidroklorik asitten etkilenmezken pençelerine kapsaisin solüsyonu enjekte edilen iki kör fare türü de acı belirtisi göstermedi.
Araştırmanın lideri Gary Lewin, “Diğer fareler pençelerini kısa süreliğine yukarı kaldırdı ya da yaladı ki bu bize bu hayvanların kısa süreliğine acı hissettiğini gösterdi” dedi.
Öte yandan sadece Güney Afrika’nın doğusunda bulunan bir kör fare türü, bitki köklerinde bulunan ve ana besin kaynaklarından biri olan alil izotiyosiyanata dokunduğunda acı hissetmedi.
Bu durumu “heyecan verici bir bulgu” diye niteleyen Dr. Lewin şöyle devam etti:
“Alil izotiyosiyanat, vücuttaki amino asitlere saldırır ve böylelikle proteinleri yok edebilir. Bu nedenle bildiğimiz diğer tüm türler bu maddeye temas etmekten kaçınıyor.”
Bu durumun nedenini bulmak isteyen araştırmacılar farenin dokuz ayrdı türünden de doku örnekleri alıp bunların içindeki 7 bin geni karşılaştırdı.
İncelemenin sonunda acıya dayanıklı hayvanlardaki iki gen aktivitesinin değişime uğramış olduğu ortaya çıktı.
Dr. Lewin, “İncelediğimiz binlerce genin içinde kör farelerin olağanüstü acı direncinden sorumlu olan geni bulduk” dedi.
Kör fareler yuvalarını genellikle zehirli bir karınca türü olan Myrmicaria natalensis ile paylaşıyor. Çalışma kapsamında bu karıncanın zehri kör farelerin pençelerine enjekte edildiğinde tüm fareler kısa bir süre için acı hissederken yalnızca Güney Afrika kör faresi hiçbir acı belirtisi göstermedi.
Dr. Lewin, “Çalışmamızın bu hayvanların yapılarına dair sunduğu bulgular yeni ağrı kesici ilaçların geliştirilmesinde faydalı olmalı” diye konuştu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/science
Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala
© The Independent