ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iki ülke ilişkilerinin gergin olduğu bir dönemde dün bir araya geldiği zirve, dünya gündeminde geniş yer buldu. Önde gelen uluslararası basın kuruluşları, zirveyi farklı ayrıntılarıyla kapsamlı olarak aktardı.
The New York Times gazetesi, farklı yazarlar tarafından kaleme alınan yorum yazılarında iki liderden gelen olumlu açıklamalara rağmen siber saldırılar ve insan hakları gibi başlıklarda fikir ayrılıklarının çözüme ulaşmadığını ve gerilimin bariz olduğunu yazdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bir yazıda, Putin'in Rusya'dan ABD'yi hedef alan siber saldırılar düzenlendiği iddialarını reddettiği ancak Biden'ın bu saldırılar durmazsa karşı adım atabilecekleri mesajı verdiği belirtildi.
Gazete, zorlu konuların ele alındığı görüşmeden büyükelçilerin karşılıklı olarak göreve dönmesi ve siber güvenlik gibi konularda gerilimi azaltacak bazı işaretler de geldiği yorumunda bulundu. Putin'in basına yaptığı açıklamaların iki liderin pek fazla ortak zemin bulamadığına işaret ettiğini kaydeden The New York Times, buna karşın Rus liderin Washington'la daha fazla iletişime açık kapı bıraktığını ifade etti.
İki liderin az sayıda konu üzerinde anlaşma sağladığını yazan The Washington Post, Biden'ın selefi Donald Trump döneminde benzersiz bir itibar gören Putin'e bir dizi konuda baskı yaptığına değindi.
Cenevre'de sadece birkaç saat süren görüşmenin iki tarafın şikayetlerinin ölçeği düşünüldüğünde çok kısa olduğunu belirten gazete, iki ülke ilişkilerinin Soğuk Savaş sonrasında düşük seviyede seyrettiğini hatırlattı.
NBC News: ABD ve Rusya'nın ortak korkusu Çin
NBC News sitesi, Daniel R. DePetris imzalı yazıya "Biden-Putin zirvesi, iki ülkenin ortak bir şeyi paylaştığı bir dönemde geldi: Çin korkusu" başlığını attı. Zirvenin beklendiği üzere önemli sonuçlar doğurmadığı belirtilen yazıda, iki liderin küresel alanda Çin'in artan gücünün nasıl dengeleneceği sorusunda ortaklaştığı yorumunda bulundu.
Yazıda Biden'ın Çin'i stratejik rakipleri arasında ilk sıraya yerleştirdiği, Rusya'nın da özellikle Çin'in kendisine yakın bölgelerdeki girişimlerini kuşkuyla takip ettiği kaydedildi. ABD'nin Çin ve Rusya'ya karşı iki cephede savaşmak yerine bu durumu avantaja çevirmesi ve Putin'le gerilimi artırmak yerine düşmanlığı azaltması gerektiği belirtildi.
Yayın organı, Rusya ve Çin arasındaki yakın ilişkiler düşünüldüğünde yükselen Çin'e karşı ABD-Rusya işbirliğinin tuhaf görülebileceğini, ancak aslında Moskova-Pekin hattında daha derin ve sistematik anlaşmazlıklar bulunduğunu yazdı.
Makalede, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle Rusya'nın ekonomik açıdan Çin'e bağımlı olduğu, Çin'in gücünün Rusya'nın geleneksel etki alanında yavaş yavaş yayıldığı yorumu yer aldı.
Reuters haber ajansı, Biden'ın Putin'i köşeye sıkıştırmaya ve Rusya üzerinde üstünlük kurmaya çalıştığını belirtti. Ajansın zirveyle ilgili analizinde, bazı gözlemcilere göre Biden'ın Rusya'yla ilişkilerdeki kötüye gidişi durdurmaya çalışıyor olabileceği ifade edildi.
Zirveden somut bir sonuç çıkmadığını yazan Reuters, buna karşın ikili ilişkilere dair umut verici işaretler olduğunu belirtti. Analizde Biden'ın "Rusya'nın çaresizce büyük bir güç olarak kalmaya çalıştığını" söyleyerek ülkeyi ABD'nin rakibi olarak tanımlamadığına işaret edildi.
Reuters'ta yorumlarına yer verilen New Haven Üniversitesi'nden Matthew Schmidt, Biden'ın Putin'in küresel sahnedeki önemini yok etmeye çalıştığını söyleyerek "Strateji, bazı gerçeklerle basitçe Putin'in sinirini bozmak" dedi.
Global Times: Biden'ın bu zirveye Putin'den daha fazla ihtiyacı vardı
Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) İngilizce yayın organı Global Times, zirvede ortaya çıkan ayrıntıları Rusya tarafının görüşmede daha fazla kontrol sahibi ve rahat olduğu şeklinde yorumladı. Görüşme öncesinde beklentilerin düşük olduğunu hatırlatan gazete, Çinli analistlere göre Biden'ın bu zirveye Putin'den daha fazla ihtiyaç duyduğunu yazdı.
Putin'in medyayla ilişkiler konusunda ABD liderinden daha başarılı olduğunu belirten gazete, 5 farklı ABD Başkanı'yla çalışma deneyimine sahip Rus liderin ABD'yi çok iyi tanıdığını kaydetti.
Global Times'a konuşan Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nden araştırmacı Lü Şiang, Putin'le görüşmenin öncesinde G7 ve NATO zirvelerine katılan Biden'ın Avrupa gezisindeki en önemli amacı olduğunu söyledi. Lü, "Biden zirvenin diplomasi alanında kendisine itibar sağlamasını umuyor" diye konuştu.
Adını vermeyen Pekin merkezli bir diplomasi uzmanı da, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın görüşmede sürekli not tuttuğuna işaret ederek "Görünen o ki Biden'ın gerginliği kabinesindeki temsilcilerine de yansıdı" dedi.
Yazıda, Rus ve ABD'li liderler arasındaki temasların iki ülkenin yapısal çıkar çatışmalarını ortadan kaldırmayacağı yorumu da yer aldı.
Independent Türkçe, The New York Times, The Washington Post, NBC News, Reuters, Global Times
Derleyen: Merve Arkan