Plajdaki kum tepelerinin altından antik Roma hamamı çıktı

Dikkat çeken keşif, küçük balıkçı köyünün imparatorluk için önceden düşünülenden daha önemli olabileceğini gösteriyor

(Ekran görüntüsü/Cadiz Üniversitesi)

İspanya'da bir plajdaki kum tepelerinin altında epey korunmuş bir antik Roma hamamı kompleksi keşfedildi.

Geniş bir alanda bulunan yapı, güney Endülüs bölgesindeki Caños de Meca köyü yakınlarında tahmini olarak bir hektarlık bir alana yayılıyor. Yerleşke, hâlâ sağlam durumdaki yaklaşık 4 metre yüksekliğinde duvar, kapı ve pencerelerle çok sayıda odayı içeriyor.

Ayrıca keşfedilen kırmızı, beyaz ve siyah sıva ve mermerler de, hamamların cömertçe dekore edildiğini gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kazıya öncülük eden Cadiz Üniversitesi'nden (UCA) araştırmacılar, keşfi "olağanüstü" olarak nitelendirdi ve yapının M.S. 5. yüzyıldan kaldığını tahmin etti.

Şimdi bu keşif, tarihçilerin bölge hakkındaki düşüncelerini tamamen değiştirebilir: Böylesine büyük bir hamam kompleksinin varlığı, bölgenin Roma İmparatorluğu içinde daha önce düşünülenden çok daha önemli bir yer olabileceğini ortaya koyuyor.

Arkeolog Dario Bernal, hamamların bölgedeki dalyanların ve tuzlama fabrikalarının işçilerine hijyen ve eğlenceli zaman sunduğunu söyledi.

Keşif, araştırmacıların bölgede Roma İmparatorluğu işgali döneminde balık ürünlerinin ve sosların üretimi hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umdukları üniversiteye bağlı Arqueostra projesinin bir parçasıydı.

Kazı sırasında yakın bölgede Ortaçağ'dan kalma bazı seramikler de bulundu.

Bu arada, Trafalgar Burnu yakınlarındaki ayrı bir UCA kazısında 1,5 ila 2 metre arasında değişen derinliklere sahip, yiyecekleri saklamakta kullanılmış en az 7 Roma tuzlama havuzu keşfedildi. İçeride bazı saklanmış yiyecek kalıntıları da bulundu.

Araştırmacılar, Roma döneminden eserlerinin yanı sıra Trafalgar Burnu bölgesinde sağlam durumdaki bir tarih öncesi mezar da ortaya çıkardı.

Üniversite, mezarlığın 4 bin yaşında olduğunu ve birkaç kişinin kalıntılarını içerdiğini bildirdi.

Endülüs Kültür Bakanı Patricia del Pozo, "Bu harika bir şey" diyerek kazıların bölgenin "her türden uygarlık için inanılmaz derecede çekici bir alan olduğunu ve inanılmaz bir tarih sunduğunu" gösterdiğini sözlerine ekledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU