Kolomb, 1492'de mavi okyanusa yelken açtı.
Şimdiyse bilim insanları, nihayet kaşifin nerede doğduğunu araştıracak.
Kristof Kolomb'un gerçekten nereden geldiğine dair yüzyıllardır çok sayıda teori ortaya atıldı fakat çarşamba günü başlatılan uluslararası bir araştırma, en yeni DNA teknolojisini kullanarak nihayet bu soruyu yanıtlamaya çalışacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bilim insanları, bir kişinin doğduğu bölgeyi tespit edebilen teknikler kullanarak 1492'de Amerika'yı keşfeden kişinin kemik örneklerinden alınan DNA'yı inceleyecek.
Araştırmacılar, 2003'te Sevilla Katedrali'nden çıkarılan büyük kemiklerden alınan parçaları inceleyecek.
Çürümüş kemik parçalarındaki DNA örneklerini kullanarak bir kişinin nerede doğduğunu saptayacak teknoloji bugüne kadar mevcut değildi.
Şimdiyse İspanya, İtalya ve ABD'deki laboratuvarlar en son yeni nesil dizilim yöntemlerini kullanarak küçük kemik parçalarını inceleyecek ve sonuçları karşılaştıracak.
Yaygın olarak Kolomb'un İtalya'nın Cenova kentinde doğduğu sanılsa da, diğer teoriler onun İspanya, Portekiz, Hırvatistan ve hatta Polonya'da doğmuş olabileceğini öne sürüyor.
Granada Üniversitesi'nde adli tıp uzmanı olan ve projeyi yöneten Dr. Jose Antonio Lorente, The Independent'a, "Bunun zor olacağının farkındayım. Bu kemik parçaları epey bozulmuş. Gerçekçi olmam gerekiyor. Ama yine de büyük umutlarım var" dedi.
Şahsen bu araştırmanın bazı teorileri kanıtlamaktansa diğerlerini çürütmeye hizmet edeceğini düşünüyorum. Kolomb'un İtalya'da doğduğuna şüphem yok ama bunu doğrulamamız gerek.
Dr. Lorente şöyle devam etti:
DNA'dan çok fazla bilgi alabiliriz ya da hiçbir şey elde edemeyiz. Bu bir gizem, bu çok ilginç.
1492'de günümüzün Bahamalar'ına ayak basan kaşif 1506'da öldü.
İlk önce kuzey İspanya'daki Valladolid'e gömülmüştü fakat sonrasında naaşı Sevilla'ya taşındı. Daha sonra Küba'ya taşınmadan önce bugünkü Dominik Cumhuriyeti'nde yeniden gömüldü. En sonunda da tekrar Sevilla Katedrali'ne gömüldü.
Kemik örnekleri, 2003'te mezardan çıkarılmalarından bu yana Granada Üniversitesi'nde güvenlik amacıyla kapalı tutulan bir odada korunuyor.
Dr. Lorente'ye göre o dönemde kemiklerin kalitesi düşüktü ve onları düzgün bir şekilde inceleyecek teknoloji mevcut değildi.
Şimdiyse Granada, Floransa, Roma ve Teksas'taki laboratuvarlarda çalışan bilim insanları, tarihçiler ve antropologlar daha ileri teknoloji kullanarak Kolomb'un ve yine Sevilla Katedrali'ne gömülen oğulları Hernando ve Diego'nun kemiklerinden alınan parçaları inceleyecek.
Bilim insanları, Kolomb'un kemiklerinin kalıntılarıyla karşılaştırmak için oğulların kemik örneklerini kullanacak.
Araştırmacılar, iki ay içinde DNA örnekleriyle ilgili araştırmalarını sonuçlandırmayı planlıyor.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent