DSÖ araştırması: Uzun çalışma saatleri her yıl yüz binlerce kişinin ölümüne neden oluyor

“Bu araştırmanın, konu hakkında harekete geçilmesini ve işçilerin korunmasını sağlamasını istiyoruz”

DSÖ'ye göre çalışanların en az yüzde 9'u uzun saatlerden mustarip (Unsplash)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) ortak yürüttüğü araştırma, uzun çalışma sürelerinin her yıl yüz binlerce kişinin ölümüne yol açtığını ortaya koydu.

Araştırmada 2000-2016 arasında 194 ülkeden alınan veriler incelendi. Bulgular, 2016'da 745 bin kişinin uzun çalışma saatlerine bağlı inmeden veya kalp hastalıklarından öldüğünü gösterdi. Bu sayı, 2000'e göre yaklaşık yüzde 30'luk bir artışa tekabül ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzun çalışma saatleriyle ilişkili ölümler konusundaki ilk küresel çalışmada, haftada 55 saat ya da daha fazla çalışmanın, 35-40 saate göre yüzde 35 daha yüksek inme, yüzde 17 daha yüksek koroner arter hastalığı riskiyle ilişkili olduğu görüldü.

Yüzde 72'si erkek olan kurbanların orta yaşta veya daha yaşlıyken hayatını kaybettiği de tespit edildi.

Araştırmada en fazla ölümlere, Çin, Japonya ve Avustralya'yla çevresini kapsayan Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik bölgelerinde rastlanıldığı kaydedildi.

DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Bölümü Direktörü Maria Neira şöyle konuştu:

Haftada 55 saat veya daha fazla çalışmak sağlığı ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu araştırmanın, konu hakkında harekete geçilmesini ve işçilerin korunmasını sağlamasını umuyoruz.

Bununla birlikte DSÖ yetkilileri, Kovid-19 pandemisiyle uzaktan çalışmanın yayılmasının ve ekonomideki yavaşlamanın, uzun çalışma saatlerinin yol açtığı riskleri artırdığını söyledi.

"Kovid-19 pandemisi pek çok kişinin çalışma şeklinde büyük değişikliklere yol açtı. Uzaktan çalışma, birçok sektörde norm haline geldi ve evle iş arasındaki sınırları bulanıklaştırdı" diyen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, şu ifadeleri kullandı:

Hiçbir iş, inme veya kalp hastalıkları riskine değmez. Hükümetler, işverenler ve işçiler, çalışanların sağlığını korumak için birlikte çalışmalıdır.

DSÖ uzmanlarından Frank Pega, sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamaların uygulandığı dönemlerde çalışma saatlerinin yüzde 10 arttığına dair ellerinde veriler bulunduğunu da ifade etti.

Araştırma, Environment International adlı hakemli bilim dergisinde yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Reuters, DW, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU