Tüm dünyada 18 milyondan fazla insana bulaşan koronavirüs salgını, insanların sağlıklı yaşam algısı kadar çalışma alışkanlıklarını da değiştirdi.
Üretimin ve tüketimin durmasıyla birçok şirket kapanma kararı alırken, birçoğu iş süreçlerini internet üzerinden yönetmeyi tercih. Online iletişim araçları, geleneksel ofis içi çalışma sisteminin gerekli olup olmadığını sorgulatadursun, evden çalışma sistemi de avantajları kadar dezavantajlarıyla da geldi.
Bunların en başında daha uzun çalışma saatleri, patronların, çalışanların sürekli bilgisayar başın olmasını istemesi ve artan mobbing bunlardan sadece bazıları.
Harvard Business School ve New York Üniversitesi uzmanları tarafından Kuzey Amerika, Avrupa ve Orta Doğu’da 21 binden fazla şirketin 3,1 milyon çalışanı üzerinden yapılan bir araştırmaya göre çalışma saatleri ortalama 48,5 dakika uzadı.
Toplantıların sayısı yüzde 13 artarken, insanlar çalışma arkadaşlarına günde ortalama 1,4 adet daha fazla e-posta gönderdi.
Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun internet sitesinde yayınladığı 16 metropol kenti de kapsayan araştırma, bugüne kadarki en büyük çalışmalardan biri olarak kabul ediliyor.
Nisanda NordVPN tarafından yapılan araştırmada ABD’de evden çalışma sistemine geçilmesiyle birlikte çalışma saatlerinin ortalam üç saat uzadığı ifade edilmişti.
Harvard Business School Organizasyonel Davranış Departmanı profesörü Jeff Polzer, insanların çalışma paternlerinin değiştiğini söyleyerek bu değişimin kalıcı olup olmadığına yönelik araştırmaların devam edeceği vurgusunu yaptı. Polzer’e göre çalışma hayatının “yeni normali”, pandemi öncesi şekline uzun bir süre daha dönmeyecek.
Independen Türkçe, Bloomberg