Faruk Bildirici: AA'nın "IMF raporu" haberi, somut bir dezenformasyon ve çarpıtma operasyonudur

AA'nın IMF raporunu çarpıttığını vurgulayan Bildirici, "Artık bunu etik bir gazetecilik olarak nitelendirmek mümkün değil" dedi

Anadolu Ajansı, IMF raporuna dayandırdığı haberinde "Türkiye likit destekle devleri geride bıraktı" derken, Doğruluk Payı Türkiye’nin vatandaşlarına en az yardım yapan ülkeler arasında olduğunu teyit etmişti / Kolaj: Independent Türkçe

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Anadolu Ajansı'nın (AA) IMF Mali İzleme Raporu'ndan aktardığı "Türkiye'nin  GSYH’sine oranla en fazla likidite desteği sağlayan ülke olduğu" haberiyle ilgili kendi sitesinde bir yazı kaleme aldı.

"AA'dan IMF raporu çarpıtması" başlıklı yazısında Bildirici, söz konusu haberin hükümete yakın olan medya kuruluşlarında da haber olduğunu ifade etti.

Bildirici ayrıca, IMF raporunun, AA'dan daha önce başka medya kuruluşlarının haberleştirdiği ve söylenenin aksine Türkiye'nin en az destek olan ülkelerden olduğunun belirtildiğini anımsattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İlgili verileri görmezden gelmiş"

Doç. Dr. Aziz Çelik’in Birgün gazetesindeki köşe yazısına da atıfta bulunan Bildirici, "Doç. Dr. Çelik’in yazısı, Anadolu Ajansı’nın haberindeki çarpıtmayı açıkça gözler önüne seriyor. Ben de raporu inceledim. Gerçekten de Anadolu Ajansı, IMF raporundaki vatandaşlara doğrudan yapılan nakit desteklerle ilgili verileri görmezden gelmiş" dedi.

Bildirici şöyle devam etti:

Hatta en sondaki Meksika GSYH’sinin 0.7’si oranında, Mısır 1.6 oranında doğrudan ve nakit destek verirken, Türkiye’nin vatandaşına doğrudan ve nakit desteği yüzde 1,9 oranında kalmış. Bu oran gelişmiş ekonomilerde yüzde 16,42 iken, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 4, düşük gelirli ülkelerde yüzde 1,6. Pakistan’da bu destek yüzde 2, Gürcistan’da 6,1, Rusya’da 4,3. 

Ancak Anadolu Ajansı, sadece rapordaki borç erteleme, kredi ve bankalara nakdi destekten oluşan likit destek verilerini haber yapmış. Hatta bu verileri yazarken de Türkiye’den daha fazla likit yardım yapan ülkelerle ilgili de bilgi vermemiş haberde. Vatandaşa desteği gösteren asıl veride bunlar oysa. Türkiye’nin likit destek oranına gelince, o da yüzde 9,4. Doğru, bu oran, S. Arabistan, Rusya, Hindistan, Brezilya gibi ülkelere göre yüksek. Ama bırakın ABD, İngiltere, Fransa gibi gelişmiş ekonomileri, Kore, İspanya gibi ülkelerden daha geride.

"Bu somut bir dezenformasyon ve çarpıtma operasyonu"

Anadolu Ajansı'nın, IMF raporuyla ilgili olarak Türkiye’de beş gün önce yayımlanan “Türkiye, pandemide halkına en az destek veren ülkeler arasında” haberlerini yok saydığını vurgulayan

Bildirici şunları kaydetti:

IMF raporunun vatandaşlara nakit destekle ilgili bölümünü de görmezden gelip sadece likit destek verilerini, onun da bir kısmını haber yapmış. Türkiye’nin vatandaşına en az doğrudan ve nakdi destek veren ülkelerden biri olduğu saptaması yapan IMF raporunu, “Vatandaşına en fazla desteği Türkiye verdi” haline getirmiş. Raporu bile isteye çarpıtmış. İktidar medyası da alıp aynen kullanmış. Artık bunu etik bir gazetecilik olarak nitelendirmek mümkün değil. Bu somut bir dezenformasyon ve çarpıtma operasyonu. İnsanları kandırma ve iktidarın pandemi dönemindeki icraatlarını başarılı gösterme çabası.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU