Avlarını yakalamak için attıkları güçlü yumruklarla tanınan mantis karideslerini araştıran bilim insanları, bu hayvanların ilginç bir özelliğini keşfetti.
Mantis karidesi larvalarının yumurtadan çıktıktan 9-15 gün sonra etkili yumruklarını kullanabildiği ortaya çıktı.
Bu hayvanlar iki kategoriye ayrılıyor. Bunlardan ilki, solucan ve balık gibi yumuşak gövdeli canlıları yakalamaya yarayan dikenli uçlarla kaplı pençeleri olan "mızrakçılar". Diğeriyse salyangoz ve yengeç gibi sert gövdeli hayvanlara boyun eğdirmek için yay benzeri mekanizmayla güçlendirilmiş bir uzantı kullanan "parçalayıcılar".
"Bilim insanları onlarca yıldır bu acımasız yumruğun 400 mantis karidesi türü arasında nasıl değişkenlik gösterdiğini inceledi. Ancak bu hayvanların ölümcül silahlarını kaç yaşında kullanmaya başladığı bilinmiyordu" diyen araştırmanın başyazarı Jacob Harrison, yumruklar hakkında daha fazla bilgiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
"Yetişkinler kadar hızlı değiller"
Journal of Experimental Biology adlı hakemli bilim dergisinde yayımlanan araştırmada, Hawaii’de toplanan "parçalayıcı" kategorisinden Filipin mantis karidesleri incelendi.
Duke Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde yüksek lisans öğrencisi olan Harrison, yavruların yumurtadan çıkınca üç ila 5 milimetre uzunluğunda olduğunu ve vücut boyutlarına göre inanılmaz derecede büyük bir uzantı geliştirdiğini söyledi.
Larvaların 9-15 gün sonra yumruklarını kullanıldığı görülse de yetişkinlerin hızına ulaşamadığı tespit edildi.
Daha önce yapılan matematiksel bir model, yay mekanizması küçüldüğünde daha çok ivme kazanacağına işaret ederek yavru mantis karideslerinin yetişkinlerden daha hızlı yumruk atabileceğini öne sürmüştü. Harrison bu konuda şöyle konuştu:
Larvalar vücutlarına göre inanılmaz bir hız ve ivme kazanıyor. Bu kadar küçük bir şey için inanılmaz derecede şaşırtıcı. Ancak yetişkinler kadar hızlı değiller. Teorik olarak en yüksek ivmeye ulaşmaları gerekiyor. Ancak biz bunu göremedik.
Independent Türkçe, Guardian, Phys.org
Derleyen: Uğurcan Yıldız