Brezilya, 2060'a kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedeflediğini açıklamıştı. Ülkenin Çevre Bakanı, bu süreyi 10 yıl geriye çekmek için dünyadan 10 milyar dolar (yaklaşık 80 milyar TL) yardım almaları gerektiğini söyledi.
Aralık 2020'de bir açıklama yapan Brezilyalı yetkililer karbon emisyonunun 2025 itibarıyla yüzde 37, 2030 itibarıyla yüzde 43 azaltılmasının planlandığını da belirtmişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu karar pek çok tepki çekmişti. Climate Observatory adlı sivil toplum kuruluşu, söz konusu hedefleri "yetersiz ve ahlaksız" diye nitelemişti.
Reuters haber ajansına konuşan Çevre Bakanı Ricardo Salles, söz konusu paranın 1 milyar dolarının (yaklaşık 8 milyar TL) ormansızlaşmayı durdurma çalışmalarına harcanacağını, yaklaşık 3,5 milyar dolarınsa (yaklaşık 28 milyar TL) çevrede görevlendirilecek kolluk kuvvetlerinde kullanılacağını kaydetti.
Geri kalan paranın Amazon'da sürdürebilir kalkınma planlarına yatırılacağını belirten Salles sözlerini şöyle sürdürdü:
Bir plan mı istiyorsunuz? İşte plan.
Öte yandan Brezilya ve ABD, Amazon bölgesinde ormansızlaşmanın durdurulması için fon toplanması konusunda müzakere ediyor.
Reuters, Brezilya'nın çalışmalar başlamadan ekonomik destek istediğini, ABD'ninse olumlu sonuçlar alındıktan sonra para vermeyi düşündüğünü kaydedip görüşmelerin çıkmaza girdiğini bildirdi.
Salles bu konuda şöyle konuştu:
ABD'nin mantığını anlıyoruz. Ancak Brezilya'nın halihazırda pek çok sonuç aldığını anlamaları gerekiyor.
Çevre Bakanı, Brezilya'nın ormanların çoğunu koruduğunu ve dolayısıyla emisyonun önlendiğini ekledi.
Verilere göre Amazon yağmur ormanlarının Brezilya'daki bölümüne verilen zarar, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro döneminde arttı. Alanda ormansızlaşma 2020'de 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Independent Türkçe, Reuters, Climate Home News
Derleyen: Uğurcan Yıldız