Uğur Dündar: Zehir yüklü bu gemiyi Türkiye’ye sokmayın

“Nükleer bombadan farksız olduğu için Brezilya ve Hindistan'ın sökümüne yanaşmadığı ve gelmesi halinde insanlarımızla çevreyi zehirleyerek büyük felakete sebep olacağı bilinen bu gemiyi Türkiye'ye sokmayın Sayın Bakan…”

Fotoğraf: Sözcü

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, Fransa’nın nükleer denemelerde kullandığı bir uçak gemisinin söküm işlemi için Türkiye’ye getirileceğini söyledi. Dündar, “zehir yüklü” diyerek tanımladığı gemi için çağrıda bulundu.

Dündar, bugünkü köşe yazısında FS Foch isimli hakkında şu bilgileri paylaştı:

1963 yılında denize açılan 24 bin 200 ton ağırlığında, uzunluğu 265 metre, kiriş eni 31.7 metre olan dev uçak gemisi FS Foch, Fransa adına Pasifik Okyanusu'nda çok sayıda nükleer silah denemeleri gerçekleştirdi. Gemi 2000 yılında Brezilya'ya satıldı. Uçak gemisine Nae Sao Paulo adını veren Brezilya, 2017 yılında devre dışı bıraktı.

“Bilim insanlarına göre; Fransa, bu uçak gemisini nükleer denemelerde kullandığından yoğun miktarda nükleer bulaş içeriyor” diyen Dündar, şunları yazdı:

Ayrıca gemide binlerce ton jet yakıtı, mazot ve petrol hidrokarbonlarının yer aldığı çok sayıda yakıt tankı mevcut. Bunlar ve diğer sıvıların bulunduğu tanklardaki ölçümlerin yapıldığı detektörler de radyoaktif. Petrol çamurunu temizlemek ise çok zor ve maliyetli. Zehirlerden söz ederken tonlarca kanserojen asbesti de unutmamak gerekiyor. 

Dündar, çağrısını da şu ifadeleri kullanarak aktardı:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a önerim ve çağrım şudur:Nükleer bombadan farksız olduğu için Brezilya ve Hindistan'ın sökümüne yanaşmadığı ve gelmesi halinde insanlarımızla çevreyi zehirleyerek büyük felakete sebep olacağı bilinen bu gemiyi Türkiye'ye sokmayın Sayın Bakan…

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU