Yeni bir çalışma, Çin'de Bitcoin madenlerinden kaynaklanan karbon salımlarının hızla arttığı ve acil önlem alınmazsa yakında İtalya ve Suudi Arabistan'ın enerji tüketim seviyelerini aşacağı yönünde uyarıda bulundu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bitcoin madenciliğinde muazzam hesaplama gücü gerektiren karmaşık bulmacaların çözülmesi gerekir ve bu, işlemlerin genellikle elektriğin ucuz olduğu alanlarda yapılması anlamına geliyor.
Dolayısıyla Çin'in bolca kömür bulunan bölgeleri son yıllarda Bitcoin madencilerini cezbetmişti: Çalışma Nisan 2020 itibarıyla dünya genelinde Bitcoin madencilik işlemlerinin yüzde 75'inden fazlasının burada gerçekleştiğini tahmin ediyor.
Çalışmayı yürüten Çin Bilimler Akademisi araştırmacılarına göre eğer kontrol altına alınmazsa Çin'deki Bitcoin endüstrisinin yıllık enerji tüketimi 2024'te 297 Twh (teravat saat) ile zirve yapacak.
Çalışmada “Bu, İtalya ve Suudi Arabistan'ın toplam enerji tüketim düzeyini aşıyor ve 2016 verilerinde tüm ülkeler arasında 12. sırada yer alıyor” dendi.
Buna paralel olarak, Bitcoin madencilik işlemlerinin karbon salımı 2024'te yılda 130,5 metrik tonla zirve yapacak. Bu salım çıktısı uluslararası boyutlarda Çekya ve Katar'ın 2016'daki toplam sera gazı salımı çıktısını aşıyor.
Geçen ay bir Çin vilayeti bölgedeki enerji tüketimini ve salımları azaltmak amacıyla Bitcoin madenciliği işlemlerine yasaklama getirdiğini duyurmuştu.
İç Moğolistan'ın planı kapsamında mevcut tüm kripto para birimi madenlerini kapanmaya zorlanırken aynı zamanda herhangi bir yeni madencilik tesisinin açılması engelleniyor.
Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi tarafından derlenen verilere göre bölgedeki ucuz elektrik Bitcoin madencilerini cezbetti ve küresel Bitcoin madenciliğinin yüzde 8'inden fazlası burada gerçekleşiyor.
Bununla birlikte madenciliğin kömüre ve diğer fosil yakıtlara dayanması Çin'in 2060'a kadar karbon nötrlüğe ulaşma taahhüdünün önünde büyük bir engel teşkil ediyor.
Nasdaq'ta işlem gören Bitmain'in de dahil olduğu bazı Çin merkezli madenciler, faaliyetlerini yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan alanlara kaydıracaklarını şimdiden açıkladı.
Bu eğilim Bitcoin'in çevresel etkisinin tam anlamıyla anlaşıldığı son yıllarda gittikçe büyüyor.
Cambridge Üniversitesi'nin 2020 Küresel Kriptovarlık Karşılaştırma Çalışması'na göre, kripto para birimi madencilerinin yüzde 76'sı elektrik ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor. Bu oran 2018'de yüzde 60'tı.
Bu güncel çalışma salı günü Nature Communications adlı bilimsel dergide yayımlandı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech
Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
© The Independent