Dünyanın en büyük risk fonunun kurucusu: Bitcoin, ABD'de yasaklanabilir

Uzmanlar kripto para birimi yasağının "uygulanmasının imkansız" olacağını belirtti

26 Mart 2021 itibarıyla bir Bitcoin yaklaşık 428 bin lira (AFP)

Uzmanlar Bitcoin'in merkezi olmayan ağının yasak uygulanmasını neredeyse imkansız hale getirdiği konusunda uyarsa da dünyanın en büyük risk fonunun kurucusu ABD'de Bitcoin'in "yasadışı ilan edilebileceği" uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bridgewater Associates'in CEO'su Ray Dalio, 1934 tarihli Altın Rezerv Yasası'yla Amerikalıların değerli metali bulundurmalarının veya para olarak kullanmalarının fiilen yasaklandığı 20. yüzyılda altına olanın aynısının kripto para biriminin başına da gelebileceğini söyledi.

Yahoo Finance'e konuşan Dalio “Her ülke arz ve talebi kontrol etmedeki tekeline değer verir” dedi.

Başka paraların kullanılmasını veya rekabete girmesini istemez çünkü işler kontrolden çıkabilir. Bu yüzden altın nasıl yasaklandıysa belirli koşullar altında Bitcoin'in de yasaklandığını görmemizin çok muhtemel olduğunu düşünüyorum.

Dalio'nun bu yorumları Hindistan'da insanların kripto para birimi satın almasını, bulundurmasını, kripto para ticaretini veya madenciliğini yasaklayacak bir yasa çıkarma önerileri sunulurken geldi.

Yasanın amacı Hindistan'ın mali egemenliğini korumak ve Hindistan Merkez Bankası tarafından basılacak kendi resmi dijital para birimlerini geliştirmelerini sağlamak fakat eleştirmenler böyle bir yasağın büyük ölçüde uygulanamaz olacağını belirtti.

Bitcoin'in yarı anonim ve uçtan uca tasarımı, yatırımcıların kripto para birimini ellerinde tutmaya ve transfer etmeye devam edebilmesi ve de uluslararası olarak çevrimiçi harcayabilmesi anlamına da geliyor.

Kripto para araştırma firması Crebaco Global'in CEO'su Sidharth Sogani, Hindistan'ın Economic Times gazetesine "Hükümet kripto para birimini yasaklarsa yasağı icra edecek altyapıya sahip olmadığı için yasağı uygulaması da imkansız olacak" dedi.

Bu, paralel bir gölge ekonomiye yol açar ve bu da hükümetin istemeyeceği bir yan etki olur.

Dalio, Hintli yasa koyucuların önündeki zorlukları kabul ederken kripto paranın teknik özelliklerine dair anlayışının sınırlılığını da gösterdi.

Bitcoin alım satımı ve tahvilleri, her işlemi kaydeden çevrimiçi bir muhasebe defteri olan blok zincirinde herkes tarafından görüntülenebilir. Fakat bu işlemler kişilere dayandırılamaz.

Dalio "Şimdi, bunu yapabilirler mi? İşte şimdi ayrıntılara giriyoruz" dedi.

Bir bakıma hükümet gözetiminde olan kişilerden anladığım kadarıyla evet, takip edebileceklerini düşünüyorlar. Kimin işlemde bulunduğunu anlayabilirler. Bilmiyorum, bu konuda uzman değilim.

Ama biliyorsunuz, bunun da bir yolu var. Bunlar özel portföyler mi? Özel portföy değiller mi? Onu, bunu ve diğerini nasıl yaparsınız? Bu tarz bir önleme karşı koymanın çok zor olacağını düşünüyorum.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU