Lübnan, Suriye'den 'oksijen bağışı' ile Caesar Yasası'nı ihlal mi ediyor?

Lübnan Kuvvetleri Partisi, Suriye rejimiyle bakanlık düzeyinde iş yapmanın, Lübnan'ı Caesar (Sezar) Yasası gibi ABD yaptırımlarına maruz bırakabileceği konusunda uyardı

Eski Başbakan Yardımcısı Gassan Hasbani / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan'ın Şam'ı ziyaret ederek, Suriye'den 75 ton oksijen bağışını kabul etmesinin ardından Lübnan Kuvvetleri Partisi, Suriye rejimiyle bakanlık düzeyinde iş yapmanın, Lübnan'ı Caesar (Sezar) Yasası gibi ABD yaptırımlarına maruz bırakabileceği konusunda uyardı.

Geçtiğimiz çarşamba günü Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, 75 tonun bir parçası olarak Lübnan'a öncelikle 25 ton oksijen gönderilmesi talimatı verdi.

Suriye resmi haber ajansı SANA'ya göre Suriye makamları, Çarşamba günü Şam'ı ziyaret eden Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan'a oksijen stok durumları tükenmekte olan Lübnan'a oksijen sağlanacağını bildirdi.


Eski Başbakan Yardımcısı Gassan Hasbani, "Eğer Lübnan ihtiyaç duyulduğunda birden fazla ülkeden oksijen ithal ediyorsa, Suriye hükümetinden oksijen sağlama veya bir hediyeyi kabul etme anlaşmasının sağlık açısından bir değeri çok azdır" dedi.

Hasbani, özel sektör olarak bu ihtiyacı karşılayan bir Lübnan- Suriye fabrikası olduğunu aktardı. Suriye'den gelen tankerlerin aniden durduğuna dikkati çeken Hasbani, bunların Lübnan topraklarına girmesinin engellendiğini de belirtti.

Gassan Hasbani, "Özel sektörden ithalat bir şey ve bakanlar düzeyinde iş yapmak başka bir şeydir. Bu ilişki, iki ülke arasında ilaçlar ve aşılar gibi mali veya aynı karşılıkla devam eder ve gelişirse bu da Lübnan'ı Caesar (Sezar) Yasası gibi ABD yaptırımlarına resmen maruz bırakabilir" dedi.

Sürpriz ziyaret kapsamında Şam'a gelen Hasan, gazetecilere şu açıklamalarda bulundu:

Yoğun bakım odalarında solunum cihazlarıyla tedavi gören yaklaşık bin hastamız var. Allah korusun stokun tükenmesi durumunda -ki stoklar sadece bugüne kadar yeterliydi- binlerce kişi yaşamını yitirebilir.


Bakan ayrıca, kötü hava koşullarının özellikle gemilerle yapılan sevkiyatların durumunu etkilediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu bağlamda Hasbani, Lübnan Kuvvetleri internet sitesi üzerinde yayınlanan bir röportajında, bu tür bir anlaşmanın, uluslararası bir antlaşma olması dolayısıyla Bakanlar Kurulu kararına ve anayasal olarak Cumhurbaşkanının kararına tabi olduğunu belirtti.

Hasbani, "Anlaşma, anayasanın 52. maddesine göre Cumhurbaşkanının yetkilerinden biridir" diyen Gassan Hasbani, mevcut koşullarda Cumhurbaşkanının bu yetkiyi başbakanla koordineli olarak kullanmasının mümkün olduğunu kaydetti. Hasbani, "Diğer ülkelerdeki bakanlıklarla iş birliği için mutabakat zaptı imzalandığında bu, konular arasında en az önemlisi oluyordu" dedi.

Lübnan Kuvvetleri, ziyaretin siyasi olduğuna inanıyor. Öyle ki Güçlü Cumhuriyet Bloğu üyesi olan Milletvekili Fadi Saad, "Çok açık ki iktidar, Suriye'den hastalar için değil, siyasi oksijene ihtiyacı olduğunu görene kadar büyük bir ikilemdeydi. Ancak bu iktidar, Suriye oksijeni zamanının geçtiğini unuttu" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU