Beslenme uzmanlarından iyi uyumayı sağlayacak 9 öneri

Melatonin ve serotonin kaynakları uyku için önemli

Bilim insanları, uykunun bağışıklık sistemini güçlendirmenin en iyi yollarından biri olduğunu söylemişti (Unsplash)

Yediklerinizin uyku kalitenizi etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Araştırmacılar, bazı maddeler yönünden zengin yiyeceklerin uykuyu kalitesini artırabileceğini düşünüyor. 

Buradan yola çıkan CNN International’ın deneyimli yazarı ve beslenme uzmanı Lisa Drayer, iyi bir uyku uyumayı sağlayacak yiyecekleri şöyle sıraladı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Orman meyveli yoğurt

Böğürtlen ve yaban mersini gibi orman meyvelerindeki karbonhidratlar, daha fazla serotonin salgılanmasına yarayabilir. Ayrıca yoğurt, uyku için önem arz eden triptofan adlı aminoasit kaynağı. Triptofan beyinde melatonine ve serotonine dönüşüyor. Bu iki hormon, iyi bir uyku için epey önem arz ediyor.

Vişne ve ceviz

Vişne de melatonin açısından zengin bir başka ürün. Yapılan araştırma, vişne suyu içenlerin plasebo grubuna kıyasla melatonin seviyelerinin daha yüksek, uykusunun daha uzun ve daha kaliteli olduğunu göstermişti.

Başka bir çalışmadaysa vişne suyunun insomniadan mustarip yaşlı yetişkinlere iyi geldiği ortaya konmuştu.

Beslenme düzeni ve uyku üzerine çalışan Vandana Sheth cevizin, Antep fıstığının ve bademin de birer melatonin kaynağı olduğunu belirtti ve vişne suyuyla birlikte tüketilebileceğini söyledi.

Süt ve nohut

Bu iki ürün, tıpkı yoğurt gibi triptofan deposu. Drayer, nohutları zeytinyağı ve tuzla kavurup yemeyi sevdiğini (Sudan geçirin, kurutun, yağ ve baharat ekleyip yaklaşık 20 dakika boyunca yaklaşık 220 santigrat derecede kavurun) belirtti. Hem inek sütünün hem de soya sütünün triptofan içerdiğini ifade eden Drayer, nohutları bir bardak sütle atıştırmayı önerdi.

Kivi

Serotonin içeren kivinin uyku süresini ve kalitesini iyileştirmeye yarayacak antioksidanları da barındırdığı bir çalışmada ortaya konmuştu. Uzmanlar, bu meyvenin yetişkinlerde uykuyu iyileştirdiğini tespit etmişti.

Kinoa, avakado ve kabak çekirdeği

Kinoa, avakado ve kabak çekirdeği, kaliteli uyku için gerekli bir mineral olan magnezyum açısından zengin. ABD Besin ve Diyetetik Akademisi sözcüsü Nancy Z. Farrell Allen da "Magnezyum, melatonini düzenleyip uyku döngülerimizi kontrol altında tutmayı sağlıyor" açıklamasını yaptı.

Drayer ise akşam yemeğine bunları içeren bir salatayla başlamanın, kaliteli uyku uyumaya yarayabileceğini düşündüğünü belirtti. Zira yürütülen araştırma, magnezyum eksikliğinin uykusuzluğa yol açabileceğini de göstermişti.

 

 

Magnezyum ayrıca beyindeki gama aminobütirik asidi (GABA) artırıyor. GABA düşünmeyi yavaşlatarak uykuya dalmayı sağlıyor.

Farrel, ayçekirdeği ve bademin de iyi birer magnezyum deposu olduğunu kaydetti.

Fıstık ezmeli muz

Sheth, bu ikilinin magnezyum açısından epey zengin olduğuna dikkat çekti.

Protein açısından zengin akşam yemekleri

Uzmanlar, proteinin temel yapı taşları amino asidin stresi azaltıp uyku kalitesini artırabileceğini tespit etmişti.

Bitki çayları

"Bazı müşterilerim papatya çayının gevşemeye ve uyumaya fayda ettiğini söylüyor" diyen Sheht, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu çay yatıştırıcı ve sakinleştirici. Uyku döngüsünü başlatmaya yarayabilecek apigenin adlı bir antioksidan da içeriyor.

Bir araştırma çarkıfelek çayının, uykuda sorunlar yaşayan yetişkinlere fayda sağlayabileceğini göstermişti. Sheth bu çayın GABA seviyesini artırdığını belirtti.

Zerdeçallı süt

Sheth, zerdeçalın mideyi sakinleştirdiğini, ılık süte eklendiğinde daha iyi uyumayı sağlayabileceğini söyledi.

 

Independent Türkçe, CNN International, Evrim Ağacı

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU