Geçen yıl Fransa'da, derste Hz.Muhammed karikatürleri gösterdiği iddia edilen ve bu nedenle nefret cinayetine kurban giden öğretmen Samuel Paty ile ilgili gerçek ortaya çıktı.
NTV'de yer alan habere göre, bir Fransız kız öğrenci, geçen yıl nefret cinayetine kurban giden öğretmen Samuel Paty hakkında yalan söylediğini ve onun hakkında yalan iddialar yaydığını itiraf etti.
Babasına yalan söylemiş
Adı açıklanmayan 13 yaşındaki kız öğrenci, babasına Paty'nin ifade özgürlüğü ve küfür üzerine bir ders sırasında karikatürü gösterirken Müslüman öğrencilerden sınıfı terk etmelerini istediğini söylediğini belirtmişti.
Kızın babası, öğretmene karşı yasal şikayette bulunmuş ve olayla ilgili çevrimiçi bir nefret kampanyası başlatmıştı.
Ardından öğretmen 18 yaşındaki Abdullakh Anzorov tarafından bıçakla öldürülmüştü. Anzorov ise olayın ardından polisler tarafından vurulmuştu.
"O gün okula gitmedim"
Ancak, 13 yaşındak kız öğrenci o gün okula gitmediğini ve derste olmadığını itiraf etti.
Savcılar, cinayetten kısa bir süre sonra, Paty'ye yönelik çevrimiçi kışkırtma ile cinayeti arasında "doğrudan bir nedensel bağlantı" olduğunu açıkladı.
Paty'nin öldürülmesi ise ülkeyi kaosa sürükledi ve Fransa’da ülkede aylarca süren protestolara neden oldu.
Çocuğun avukatı Mbeko Tabula AFP haber ajansına konuya ilişkin verdiği demeçte, "Sınıf arkadaşları ondan sözcü olmasını istediği için kendini bir sarmalın içinde hissetti ve yalan söyledi” ifadelerini kullandı.
Olayla ilgli başlatılan soruşturma kapsamında şu anda kız öğrenci iftira, babası ve bir imama cinayete suç ortaklığı yapmakla suçlanıyor.
Cinayet sonrası Fransa'da yaşananlar
16 Ekim'de yaşanan cinayet Fransa'da büyük bir etki oluşturdu.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ülkede Müslümanlara ait dernek ve STK'ların denetleneceğini ve bazılarının kapanacağını duyurmuştu.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise ülkede İslamcı örgütlerle mücadele edeceklerini açıklamıştı.
Daha sonra, Charlie Hebdo'nun Hz. Muhammed karikatürleri ise, Fransa'da devlet dairelerine yansıtılmıştı.
Bunun sonrasında birçok İslam ülkesinde, Fransız mallarına karşı boykot başlatılmıştı.
Yine ekim ayında, Nice kentindeki Notre-Dame kilisesi yakınlarında gerçekleştirilen bıçaklı saldırıda 3 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.
Birkaç gün sonra, Lyon'daki bir kilise ve Chateaudun kentindeki camiye saldırı düzenlenmişti.
Independent Türkçe, NTV, AFP