Çin'de yapılan araştırma, "Uygur nüfusun yoğunluğunu azaltıp asimile etme" hedefini ortaya çıkardı

Pekin, Sincan'daki tüm etnik azınlıkların kültür ve geleneklerinin iyi bir şekilde korunduğunu iddia ediyor

Arşiv fotoğrafı: Çin’deki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan Dabançeng’de, resmi olarak mesleki yetenek eğitim merkezi olarak bilinen tesisin kapısı görüntülendi (Reuters)

Çin'de yapılan önemli bir araştırma, Pekin'in Sincan'daki binlerce Uygur'a ve diğer etnik azınlıklara yeni işler vererek (genellikle evlerinden uzakta) "Uygur nüfus yoğunluğunu azaltma" ve azınlık kültürünü asimile etme hedeflerini ortaya koydu.

Çin hükümeti, bölgenin demografisini değiştirmeye yönelik bu türden herhangi bir hedefi olduğunu reddederek iş transferlerinin nüfusun gelirini artırmayı ve onları yoksulluktan kurtarmayı amaçladığını vurgulamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak BBC News, Aralık 2019'da Çin yönetiminin yanlışlıkla internete koyup birkaç ay sonra da kaldırdığı çalışmayı inceledikten sonra, söz konusu çalışmaya göre yönetimin Uygurların yaşam tarzlarını ve düşüncelerini değiştirerek onları çoğunluğu oluşturan Hanların kültürüne asimile etmeyi düşündüğünü bildirmişti.

Örneğin, asimilasyon politikasının yoğun bir şekilde uygulandığı 2017'den bir video haber, olayların bölgede aslında nasıl gerçekleştiğini gösterdi. BBC News, Çin Komünist Parti'sinin yönettiği haber kanalının 4 yıllık video haberinin şu ana kadar uluslararası haberlerde yer almadığını iddia etti.

Video, hiç kimsenin iki günden uzun süre boyunca işe gitmemesinin ardından hükümet yetkililerinin nasıl Sincan bölgesindeki bir köyde her eve girmek zorunda kaldığını gösteriyor.

Videoda yetkililerin 19 yaşındaki kızını işe göndermesi için bir babaya baskı yaptıkları görülüyor. Baba-kız reddedince yetkililer, kız sonunda "diğerleri giderse" geleceğini kabul edene kadar onları itmeye devam ediyor. Haber, genç kızın ve onun kaderini paylaşan pek çok kişinin ailelerine veda etmesiyle sona eriyor.

Haber, Pekin'in Sincan bölgesindeki azınlıkların koşulları ve hükümet kamplarındaki durumlarına dair uluslararası toplumdan yoğun baskıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde ortaya çıktı. Görgü tanıklarının ifadelerine dayanan raporlar Pekin'in mesleki eğitim merkezi olduğunu iddia ettiği kamplarda işkence, saldırı ve tecavüz olaylarını ortaya çıkarmış olsa da Çin bu tür iddiaları defalarca reddetti.

2 Mart'ta Çin'in Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, "Sincan artık sosyal istikrara ve sağlam bir kalkınma devinimine sahip, yerel halk güvenli ve mutlu bir hayat yaşıyor" dedi.

Wenbin, "Sincan'ın tüm sakinleri, geçim ve kalkınma hakkı da dahil haklarından tamamen yararlanıyor. Sincan'daki tüm etnik azınlıkların dilleri, geleneksel kültürleri ve gelenekleri iyi bir şekilde korunuyor ve miras olarak kalıyor. Yaklaşık olarak son 60 yılda Sincan'ın ekonomisi 200 kattan fazla büyüdü, kişi başına düşen GSYİH yaklaşık 40 kat arttı ve bölge sakinlerinin ortalama yaşam süresi 30'dan 72 yıla çıktı" iddiasında bulundu.

Bununla birlikte Nankai Üniversitesi'nden bir grup akademisyenin kaleme aldığı Çin'de yapılan çalışma, işçi transferlerinin "Uygur azınlıkları etkilemek, diğer kültürlerle karıştırmak ve asimile etmek için önemli bir yöntem" olduğunu belirtiyor. Akademisyenler, Çin'deki diğer bölgelere yerleştirilmelerinin gerçekte "Uygur nüfus yoğunluğunu azalttığını" vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, raporun "yalnızca yazarın kişisel görüşünü yansıttığını ve içeriğinin büyük kısmının gerçeklere uymadığını" belirterek çalışmayı reddetti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU