Geçmişte AK Parti’den milletvekilliği yapan Karar yazarı Mehmet Ocaktan, Cumhur İttifakı cephesinin yeni anayasa yapılmasına dair kamuoyuna açtığı tartışmayı kaleme aldı.
“Galiba Cumhur İttifakı’nın durup dururken bir anda depreşen yeni anayasa aşkını iki türlü okumak gerekiyor” diyen Ocaktan, bugünkü köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:
Birincisi, “biz bu yeni rejimi beğenmedik, yenisini yapalım” şeklinde daha demokratik bir anayasa talebi olabilir. Ancak şu anda mevcut anayasa ve yasalara bile itibar etmeyen iktidarın uygulamaları dikkate alındığında daha demokratik bir anayasa talebinin gerçekçi olması asla mümkün gözükmüyor.
İkincisi, AK Parti-MHP koalisyonunun otoriter yürüyüşü için mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bile yeterli olmamaktadır. Düşünün ki parlamento etkisizleştirilmiş, yargı devletin tepesindeki isme bakar hale gelmiş, yani ‘kuvvetler ayrılığı’ yok edilmiş ve kelimenin tam anlamıyla ‘kuvvetler birliği’ne dayalı bir rejim kurulmuş ama bu bile iktidara yetmiyor demek ki...
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İktidar ortaklarının “az da olsa etkisini sürdüren demokratik mekanizmaları tümden devre dışı bırakacak bir yeni anayasa hayalinde olabileceklerini” dile getiren Ocaktan, şöyle yazdı:
Mesela şu anda AK Parti-MHP koalisyonu için bir kabusa dönüşen 50+1’den kurtulmak çok elzem hale gelmiş bulunuyor. Çünkü şu anda Türkiye ekonomik anlamda yönetilemiyor, insanlar günlük maişetlerini temin etmekte bile zorluklar yaşıyorlar. Dış politikada, sağlıkta, eğitimde, tarımda tarihimizin en zor günlerini yaşıyoruz. Koalisyon ortakları da böyle bir Türkiye resmiyle 50+1’yakalayamayacaklarını görüyor olmalılar ki yeni arayışlara yönelerek çare arıyorlar.
Kuşkusuz yeni anayasa talebi sadece 50+1’den ibaret değildir elbette. Memleketin tek ses halinde yönetilebilmesi için öncelikle muhalefetin de acilen “yerli-milli” şablonuna göre yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Herhalde yeni anayasada bu mesele de bir çözüme kavuşturulacaktır...
Ancak bu anayasanın yapılabilmesi için Cumhur İttifakı parlamentoda yeterli çoğunluğa sahip değil. Hal böyleyken, peki neden şimdi böyle bir çıkış yapıldı? Bir tek ihtimal var; muhtemelen biz faniler ekonomik sıkıntıları konuşarak yorulmayalım diye böyle bir gündem icat edilmiş olabilir...
Karar, Independent Türkçe