Son dönemde piyasaya yüklü miktarda 50'lik ve 100'lük sahte doların piyasaya sürüldüğü haberleri üzerine dün Kapalıçarşı başta olmak üzere çok sayıda yerde döviz büroları dolar alımını durdurdu. Sahte dolarların gerçeğinden ayrılmasının oldukça güç olduğu belirtilirken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Açıklama şöyle:
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında gündeme getirilen İstanbul merkezli sahte para basımı ve dağıtımı konuların araştırılması amacıyla Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Büromuzca re'sen soruşturma başlatılmıştır.
Kapalıçarşı'da bazı döviz büroları 50 ve 100 dolar alımını durdurdu
İstanbul'da, yurt dışında basılan sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasaya sürüldüğü iddiası nedeniyle Kapalıçarşı'daki bazı döviz büroları dolar alımını durdurdu.
Habertürk, sahte dolarların Güneydoğu sınırından Türkiye'ye kaçak yollarla sokulduğunu, toplam tutarın da milyar doları aşabileceğinin tahmin edildiğini yazdı.
AA’da yer alan habere göre, Kapalıçarşı'da bazı döviz büroları para sayma makinelerinin gerçeklerinden ayırt edemediği banknotlarla ilgili iş yerlerine uyarı broşürleri astı. 100 ve 50 dolar görsellerinin kullanıldığı afişte "Piyasadaki sahtelerden dolayı görseldeki paralar alınmayacaktır." ifadesi yazıldı.
Döviz bürosuna 50 dolarını bozdurmak için geldiğini ifade eden İbrahim Halil Hüseyin, gazetecilere, "Bürodan olumsuz yanıt aldım, 50 doları bozmadılar. Eski olduğu için galiba. Dolarım sahte değil, 7 ay önce buradan almıştım, yan tarafa geldim yine almadılar. Bekleyeceğiz yapacak bir şey yok." dedi. Esnaf Reşat Yılmaz da yetkililerden açıklama beklediklerini belirterek, "Dolarla ilgili sıkıntılı bir dönem yaşanıyor. Daha çok beyaz dediğimiz dolarda sıkıntı var. Başını da 50 dolar çekiyor. Böyle bir durum çıkınca gerçek 50 doların da alım satımında sıkıntı yaratıyor. Çünkü sahte dolarların miktarı henüz belli değil." diye konuştu. Yılmaz, 40 yıldır esnaf olmasına rağmen kendisinin de sahte doları ayırt etmekte zorlandığını dile getirerek, "Bu sahte dolarların toplanması lazım. Bu da 2 haftayı bulur. Vatandaş da panik yapmasın. Taşlar yerine oturacaktır. Makinelerden de geçiyor. Makineler güncellenince sıkıntı çözülür." ifadesini kullandı.
CHP'li Bulut, Bakan Şimşek'e sordu: Sahte 1 milyar dolar sınırdan nasıl geçebildi?
Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, döviz büroları ve bankaların 50 ve 100 dolarlık banknot alımını durdurmasına neden olan sahte dolar krizi ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.
Bulut, önergesinde, makinelerin tespit etmekte yetersiz kaldığı paraların sahte olup olmadığını ancak elle inceleme yapan uzmanların anlayabildiğine işaret etti.
Sahte dolarların Güneydoğu sınırından Türkiye'ye kaçak yollarla sokulduğu yönündeki iddiaları hatırlatan Bulut, Kapalıçarşı'da bazı döviz bürolarının para sayma makinelerinin gerçeklerinden ayırt edemediği, ATM’lerden geçen banknotlarla ilgili iş yerlerine 100 ve 50 dolar görsellerinin kullanıldığı uyarı broşürleri astığını bildirdi.
Bulut, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e şu soruları yöneltti:
- Piyasada dolaşan sahte dolarların toplamı ne kadardır?
- Şimdiye kadar ele geçirilen sahte dolar miktarı nedir?
- Sahte dolar nedeniyle kaç kişi mağdur olmuştur? Bu tutar ne kadardır?
- Sahte dolarlar ülkemize hangi yollarla sokulmuştur?
- Sahte dolar hangi kentlerimizde görülmüştür? Hangi alışverişlerde kullanılmıştır?
- 1 milyar doları geçtiği düşünülen sahte para sınırdan nasıl geçebilmiştir?
- Sahte dolarla ilgili bakanlığınıza herhangi bir şikayet gelmiş midir? Gelmişse neler yapılmıştır?
- Sahte dolarların önüne geçmek için bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir?
TCMB'den sahte yabancı banknotlara ilişkin açıklama
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir." açıklamasında bulundu. TCMB'den sahte yabancı banknotlara ilişkin duyuru yapıldı. Duyuruda, TCMB'nin banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürüttüğü belirtilerek, şunlar kaydedildi:
Bu kapsamda son günlerde piyasada sahte yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler, adli merciler tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Bankamıza gönderilmiştir. Söz konusu sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ile paylaşılmıştır. Bunun yanında teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır.
Türkiye Bankalar Birliği: Para sayma makineleri ve ATM'ler kontrol ediliyor
Türkiye Banklalar Birliği (TBB), "Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır." açıklamasında bulundu. TBB'den sahte döviz banknotlarına ilişkin duyuru yapıldı. Duyuruda, son günlerde piyasada sahte döviz banknotlarının dolaşımının arttığına dair haberlerin yer aldığı kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:
Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır. Bankacılık sektörü, ilgili kamu kurumlarıyla yakın iş birliğinde, ekonomik faaliyetin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde devam etmesi, müşterilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve sahte dövizle etkin mücadele için gerekli çalışmaların kısa sürede tamamlanması amacıyla hassasiyetle çalışmaktadır.
ANKA, AA, Independent Türkçe