NASA'nın Parker Solar Probe isimli uzay aracı, Güneş'i keşfetmek üzere ona doğru yol alırken Güneş Sistemi "ailesinin" fotoğrafını çekti.
Uzay ajansının Dünya'ya hayat veren yıldızın gizemlerini keşfetme amacıyla, "touch the Sun (Güneş'e dokun)" diye anılan görev için 2018'de fırlattığı araç, şu anda Güneş Sistemi'nin iç kısmından geçiyor.
Uzay sondası, 2019'da yıldıza 42,3 milyon kilometre kadar yaklaşarak, "Güneş'e en çok yaklaşan uzay aracı" unvanını almıştı. Yolculuğun sonunda Güneş'e 6,16 milyon kilometre kadar yaklaşması beklenen sonda, Güneş'in dış atmosferinde uçan ilk uzay aracı unvanını da alacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
NASA'nın duyurusuna göre 7 Haziran 2020'de Güneş Sistemi'nin 6 gezegeni, sondanın kadrajına girdi. Uzay aracında yer alan Geniş Alan Görüntüleyicisi (WISPR) isimli cihaz bu sayede Mars, Satürn, Jüpiter, Venüs, Dünya ve Merkür'ün çarpıcı görüntülerini yakaladı.
Araştırmacıların iki kareyi birleştirerek oluşturduğu son görselin sağ tarafında kayalık gezegenler ve gaz devleri, solda ise Güneş yer aldı.
Uzay ajansının aktardığına göre gezegenlerin görüntüsü uzay aracının bakış açısından yansıtıldığı için gezegenlerin sırası, Dünya'dan görüldüğünden farklı konumlarda bulunuyor.
NASA'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, konuyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor:
WISPR, Güneş tacının ve iç heliosferin görüntülerini görünür ışıkta yakaladı. Bu esnada Güneş rüzgârının ve uzay aracının yaklaştığı ve geçtiği diğer yapıların görüntülerini de elde etti.
WISPR görüntüleri yakaladığında uzay aracı, Güneş'ten yaklaşık 18,7 milyon kilometre, Dünya'dan da yaklaşık 158 milyon kilometre uzaktaydı.
Independent Türkçe, Forbes, NASA