İnsan boyutunda doğan megalodonların anne rahminde kardeşlerini yediği keşfedildi

"Yeni çalışma, (megalodonların) doğduğu esnadaki boyutu, üreme ve büyüme tarzına dair iyi bir fikir veriyor. Türünün ilk örneği"

Puebla Evrim Müzesi'nde 16 metrelik bir Megalodon modeli (Wikimedia Commons)

Bilim insanları, üç milyon yıldan uzun süre önce okyanuslarda devriye gezen megalodon köpekbalıklarının doğurduğu bebeklerin, çoğu yetişkin insandan daha büyük olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar, bir megalodonun omur fosilini X-ışınıyla inceledi ve hayvanın yaklaşık iki metrelik boyla doğduğunu hesapladı.

15 ila 3.6 milyon yıl önce yaşayan megalodonların kalıntıları, yetişkinlerin boyunun 15 metreden fazla olabileceğini ortaya çıkarmıştı ama yenidoğan megalodonların boyutları şimdiye kadar belirsizdi.

ABD’deki DePaul Üniversitesi'nden ve araştırmanın liderlerinden paleobiyoloji profesörü Kenshu Shimada, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Yeni çalışma, (megalodonların) doğduğu esnadaki boyutu, üreme ve büyüme tarzına dair iyi bir fikir veriyor. Türünün ilk örneği.

Bilimsel ismi Otodus megalodon olan devasa balık, Dünya’daki yaşamın tarihinin en büyük etoburları arasında yer alıyor. Bilim insanları daha önce, bu yaratıklardan kalan bol miktarda fosil ortaya çıkarmıştı, ancak yaratıkların biyolojisi tam olarak anlaşılamamıştı. Çünkü bu kıkırdaklı yaratıklardan geriye kalan tek şey, genellikle dişleri olmuştu.

Yeni çalışmada ise New Jersey'deki Stockton ve William Paterson üniversitelerinden meslektaşlarıyla birlikte çalışan Shimada, Brüksel'deki Kraliyet Belçika Doğa Bilimleri Enstitüsü'nde bir koleksiyonda yer alan nadir bir megalodon omurunu inceleme fırsatı buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Röntgenler, 46 yaşında öldüğü belirlenen köpekbalığının yılda yaklaşık 16 cm'lik sabit bir büyüme oranına işaret etti. Hesaplamaları sonucunda türün ömrünün en az 88 yıl olduğu sonucuna varan araştırmacılar, bulgularını Historical Biology isimli akademik dergide yayımladı.

Bunun yanı sıra yenidoğan megalodonların bu denli büyük olması, bu yavruların henüz anne rahmindeyken henüz yumurtadan çıkmamış kardeşlerini yediğini gösteriyor. Uzmanlar, büyük beyaz köpekbalıklarının ve mako cinsi köpekbalıklarının da aynı şekilde rahimdeyken kardeşlerinin yumurtalarını yediğini ifade ediyor.

Wisconsin-La Crosse Üniversitesi’ne göre megalodonların nesli tükendiği için nasıl doğdukları ayrıntılarıyla bilinmiyor. Ancak o dönemdeki köpekbalıklarının iki ana üreme biçimi bulunuyor: ovovivipar.

Vivipar üreyen köpekbalıkları, yavrularını vücutları içinde besliyor ve geliştiriyor. Ovovivipar üreyenlerde de yavrular vücut içinde gelişiyor ama anne tarafından beslenmiyor.

Livescience’a konuşan Shimada’ya göre, iki metrelik bir yavruyu beslemek anne için (enerji açısından) çok maliyetli olacağından, yavruların da kardeşleriyle beslendiği düşünülüyor:

Oophagy, yani yumurta yemek, bir annenin embriyolarını uzun süre besleyebilmesinin bir yoludur. Tek bir annede yalnızca birkaç embriyo hayatta kalıp gelişirken, bu embriyolar doğduğunda epey büyük olabilir.

 

Independent Türkçe, Guardian, Livescience, Wisconsin-La Crosse Üniversitesi

DAHA FAZLA HABER OKU