Dinozorları yeryüzünden silen göktaşı çarpmasından timsahlar nasıl sağ çıktı?

Karada ve suda yaşayabilen timsahlar yemek yemeden uzun süre hayatta kalabilir

(Unsplash)

Milyonlarca yıl önce dinozorları yeryüzünden silen göktaşı çarpmasından sağ çıkan timsahlar, dünyadaki en dayanıklı hayvanlar arasında.

Başarılarının kaynağıysa evrimsel ilerleme değil. Daha ziyade bu sürüngenler değişmedikleri için yaşamaya devam edebildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Perşembe günü Nature Communications Biology'de yayımlanan bir çalışmada bu sonuca varıldı.

Makaleye göre timsahlar "kesintili denge" olarak bilinen bir evrimsel örüntü yoluyla kendilerine uyan vücut tipini buldu.

Araştırmanın başyazarı, Bristol Üniversitesi'ndeki Coğrafi Bilimler Enstitüsü'nden Dr. Max Stockdale şunları söyledi:

"İncelememizde evrimleşme sıklığını tahmini olarak ortaya koymak için özdevimli öğrenme algoritması kullandık. Evrimleşme sıklığı, verili bir zaman içinde yaşanan değişim miktarını ifade ediyor. Buna da fosillere ait ölçümleri kıyaslayarak ve bunların yaşlarını değerlendirerek ulaşıyoruz.

Stockdale, şöyle devam etti:

Çalışmamızda vücut ebatlarını ölçtük. Bu da hayvanların büyüme süreleri, yiyecek ihtiyaçları, nüfuslarının büyüklüğü ve soylarının tükenme ihtimaliyle ilişkili olduğu için önemli bir ölçüm.

Bulgular, timsahların sınırlı çeşitliliğinin ve evrilmemiş olmasının evrimleşme sıklığının azlığıyla alakalı olduğuna işaret ediyor.

Karada ve suda yaşama uyum sağlayan timsahlar, yemek yemeden uzun süre hayatta kalabiliyor. Bu esneklikleri, atalarından daha uzun yaşamalarının nedenini açıklayabilir.

Dr. Stockdale şunları ekledi:

Çalışmamız, timsahların sıklıkla değişmelerini gerektirmeyen bir denge durumuna geldiği için bu kadar uzun süre aynı kalabildiğine yönelik güçlü gerekçeler ortaya koyuyor. Dünya ve onu paylaştığımız canlılar arasındaki ilişkinin ne kadar girift olduğunu görmek büyüleyici. Timsahlar, dinozorlar yok olduğundan beri yaşanan devasa çevresel değişikliklere uyum sağlayabilecek kadar çok yönlü bir yaşam tarzına sahip.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU