Serveti bir yıldan kısa süre içinde 25 milyar dolardan (yaklaşık 185 milyar TL) neredeyse 200 milyar dolara (yaklaşık 1 trilyon 500 milyar TL) yükselen Elon Musk, Jeff Bezos'u geride bırakarak dünyanın en zengini oldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Milyarder polimat, en çok elektrikli otomobil şirketi Tesla ve özel roket şirketi SpaceX'in patronu olarak biliniyor ama beyin teknolojisi girişimi Neuralink ve tünel ağları kazarak şehirlerdeki "trafiği çözmeyi" amaçlayan The Boring Company'nin de başında bulunuyor.
Bu girişimlerden önce Musk, Silikon Vadisi'nde, sonradan PayPal haline gelen çevrimiçi ödeme platformu X.com'un kurucu ortağı olarak ün kazanmıştı.
Her yeni proje, en azından kısmen, önceki iş başarılarından elde edilen fonlarla finanse edildi ve her yeni girişim daha da iddialı hale geldi.
Nihayetinde Musk, gelişmiş yapay zekadan algılanan tehdit ve iklim değişikliği dahil dünyadaki en büyük zorluklardan bazılarını eşzamanlı olarak çözerken, bir yandan da Mars'ta kendi kendine yeten bir koloni kurarak insanlığı çok gezegenli bir türe dönüştürmeyi planlıyor.
Musk 7 Ocak'ta Bezos'u sollayarak dünyanın en zengin kişisi unvanını almasının ardından, servetini dünyada çoğunluğun iyiliğine yarayacağına inandığı şeyler adına kullanma sözünü yineledi.
Musk 2018'deki kısa tweet dizisini yeniden yayımlayarak şunları söyledi "Neden para istediğimi soruyor olmalısınız. Sebebi düşündüğünüz gibi değil. Kafamı dinlemek için çok az zamanım var. Tatil evlerim, yatlarım ya da onun gibi şeylerim yok" diye belirtmişti.
Amacım, servetimin yaklaşık yarısıyla dünyadaki sorunları çözmeye çalışırken diğer yarısıyla da Dünya'ya bir meteor çarpması ya da kendi kendimizi bitireceğimiz bir 3. Dünya Savaşı çıkması durumunda, tüm canlıların yaşamının devam etmesi için Mars'ta kendi kendine yetebilen bir şehir kurmak.
Musk, düzenli olarak hayır kurumlarına bağış da yapıyor. Bu hafta Twitter'da "para bağışlamak için gerçekten fark yaratacak yollar" hakkında tavsiye de istedi.
Mayıs 2020'de Musk, attığı tweet'te "neredeyse tüm fiziksel varlıklarını" satmayı planladığını yazmıştı. Bu sözünü 2021'den önce Kaliforniya'daki evlerinden üçünü toplam 41 milyon dolara (yaklaşık 302 milyon TL) satarak tuttu.
Sonrasında Musk, SpaceX'in Mars'a gidecek uzay aracı Starship'in geliştirilme sürecini yakından takip etmek için hiçbir eyalet gelir vergisi ödemeyeceği Teksas'a taşındı.
2018'de Musk, gelecekte bir noktada Tesla'da "büyük" bir hisse satışı yaparak SpaceX'in Mars planlarını finanse etmeyi düşündüğünü açıklamıştı. O sırada Tesla hisseleri yaklaşık 60 dolar (yaklaşık 445 TL) değerindeydi. Bugünse 900 dolara (yaklaşık 6 bin 600 TL) yakın bir değere sahip.
Tesla'nın serveti büyük ölçüde Musk'ın kendi net servetine yön verdi. Bu da şu anda küçük-orta ölçekli bir ülkenin yıllık GSYİH'sine eşdeğer.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) rakamlarına göre Musk'ın serveti dünyadaki tüm ülkelerin GSYİH'siyle beraber sıralansaydı, Elon Musk dünyanın en zengin 50. ülkesi olurdu.
Başka bir şekilde hesaplandığında, Musk'ın net değeri ABD'deki 328 milyon vatandaşın tamamına eşit olarak dağıtılsa kişi başına yaklaşık 600 dolar (yaklaşık 4 bin 500 TL) düşerdi. Bu da koronavirüs pandemisi sırasında ABD hükümetinin dağıttığı teşvikle aynı miktara denk geliyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
© The Independent