Çin’de yarasa benzeri kanatlara sahip yeni bir yırtıcı, küçük dinozor türü keşfedildi.
Paleontologlar 163 milyon yaşındaki bir canlıya ait fosil kalıntılarını açığa çıkarttı. Bu canlı yaklaşık olarak bir saksağan boyutunda ve sadece 300 gram ağırlığında.
Ambopteryx longibrachium ismi verilen tür, yarasa benzeri zarsı gerilmiş bir deriden oluşan kanatlara sahip. Daha önce yırtıcı teropod dinozorlar arasında gözlenmemiş kanat türünün keşfi, dinozorların uçmaya başlamadan önce pek çok farklı kanat yapısıyla denemeler yaptığını gösteriyor.
Çin Bilimler Akademisi’nden baş araştırmacı Min Wang The Independent’a yaptığı açıklamada bulgunun, “dinozorların evrimi hakkındaki fikirlerimizi tümüyle değiştirdiğini” söyledi.
Wang, “Dinozorların (sadece) tüylü kanatlara sahip olduğunu hayal ediyorduk ancak bu son keşif uçuşun tarihini hakkındaki fikirlerimizi değiştirdi. Muhtemelen epey vahşiydi” dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu dinozorların geç Jura döneminde, bugün kuzeydoğu Çin’deki Liaoning eyaleti sınırları içerisinde kalan bölgede yaşadığı biliniyor.
Ambopteryx longibrachium, Nature isimli akademik yayında yer alan makaleye göre zamanının çoğunu ağaçlarda geçiriyordu ve tüylü kanatlara sahip dinozorlarla yaklaşık aynı dönemde ve bölgede yaşadı.
Tüylü kanatların nihayetinde daha başarılı olarak kuşların evrimine önayak olduğu belirtilen çalışmada, yarasalarınsa 66 milyon yıl önce dinozorların soyu tükenene kadar evrimleşmediği ortaya kondu.
Canlının fosilleşmiş mide içeriğinde bulunan sindirilmemiş kemik kalıntılarının, türün başka hayvanları avladığını gösterdiği de bulgular arasında.
Araştırma yeni türün Scansoriopterygidae ismi verilen aileye ait ve çok uzun el ve parmaklarıyla ağaca tırmanıcı türler olduğunun da altını çizdi.
Ambopteryx, 2007’de Çinli bir çiftçinin bulduğu ve Yi Qi ismi verilen benzer bir dinozorla yakın türlerdi. Yi Qi yarasa benzeri kanatların bulunduğu ilk örnekti.
Dr. Wang açıklamasında şunları söyledi:
“Aynı dönemde yaşamış en az 8 ila 10 dinozor türü tüylü kanatlara sahipken sadece 2’si zar benzeri kanada sahipti (…) Fosil kalıntıları bütün halde değil ve tüylü kanata daha geniş bir alanda rastlanıyor. Bu nedenle muhtemelen daha erken evrimleştiğini düşünüyorum.”
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/science
Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız
© The Independent