Tiranozor türü dinozorlar gezegendeki tüm zamanların en başarılı etobur kara hayvanlarından bazılarını içeriyor. Bunlardan Tyrannosaurus Rex’in (T-Rex) boyu 12,3 metreye kadar ulaşabiliyordu.
Ancak işler besin zincirinin en üstünde yer alan bu süper avcılar için her zaman kolay değildi. T-Rex’in yeni keşfedilen bir akrabasının çok daha küçük bir tür olduğu ortaya çıktı. Paleontolojistlerin tiranozor grubunun gelişimini daha iyi anlamasını sağlayan bu yeni keşif, fosil kayıtlarındaki 70 milyon yıllık boşluğu da kapatıyor.
Moros intrepidus diye adlandırılan bu yeni tür, 96 milyon yıl önce Kretase Dönemi’nde, şimdiki ABD’nin Utah eyaletinin bulunduğu bölgede yer alan ormanlık alanda yaşayan küçük bir tiranozor türü. Latince adı “kıyamet habercisi” anlamına gelen tiranozor, Kuzey Amerika’da keşfedilmiş Kretase Dönemi’ne ait en eski tiranozor türü olma özelliğini taşıyor.
Boyu yalnızca 1,3 metreye kadar ulaşan Moros, endamındaki eksikliğini avını hızla takip edebilme ve daha büyük yırtıcılardan kaçabilme yeteneğiyle telafi ediyordu.
Bu yeni keşif Kuzey Amerika’da ortaya çıkarılan, ortalama 150 milyon yıl öncesindeki Jura Devri’ne ait orta boylu ilkel tiranozor kalıntıları ile 81 milyon yıl öncesindeki Kretase Dönemi’ne ait dev süper avcılar arasındaki kayıp halkayı oluşturuyor. Bu iki dönem arasında herhangi bir fosil kaydı bulunmuyordu. Bu durum da bilim insanlarının, bu dönemde yaşayan dinozorların yükselişlerinin ardındaki hikayeyi bir araya getirebilmelerine olanak vermiyordu.
Araştırmanın başyazarı, Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi’nden paleontolojist Lindsay Zanno konuyla ilgili şunları söyledi:
“Kemik kıran ısırma gücü, derin görüş kuvveti, hızlı büyüme oranları ve muazzam boyutlarından oluşan ölümcül bir kombinasyonla, tiranozorlar 15 milyon yıl boyunca Kretase Dönemi’nin sonuna kadar rakipsiz bir şekilde hüküm sürdü.”
Durumun her zaman böyle olmadığını vurgulayan Zanno sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tiranozorlar evrimlerinin başlarında allosaurus gibi besin zincirinin en tepesinde yer alan antik dinozorların gölgesinde avlanırdı. Tiranozorların ne zaman ve nasıl bir hızla ortamların kralı haline geldiği uzun bir zamandır paleontolojistlerin aklını kurcalıyordu. Bu sorunu halletmenin tek yolu oraya gidip nadir görülen bu hayvanlarla ilgili daha fazla bilgi edinmekti.”
Dinozor kalıntıları peşinde geçen 10 yılın ardından Zanno’nun ekibi sonunda yeni tiranozorun dişlerini ve arka bacağını buldu.
Moros’un hafif ve olağanüstü derecede hızlı olduğunu vurgulayan Lindsay Zanno, “Tiranozorların iktidara gelmelerinin 15 milyon yıldan daha kısa sürdüğünü artık biliyoruz” diye konuştu. Araştırma Communications Biology dergisinde yayımlandı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/science/
Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala
© The Independent