Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 3 Temmuz 2020'de meydana gelen patlamayla ilgili davanın ilk duruşması yarın görülecek.
7 kişinin fabrikadaki, 3 kişinin de kalan patlayıcıların taşınması sırasında yaşanan patlamada hayatını kaybettiği olayla ilgili, fabrika sahiplerinden Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun'un da aralarında yer aldığı 5'i tutuklu 7 kişi, ilk kez hakim karşısına çıkacak.
22 yıl 6 aya kadar hapisleri isteniyor
Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6-7-8 Ocak'ta görülecek davanın 27 sayfalık iddianamesinde, 5'i tutuklu 7 şüpheli hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyor.
Sakarya Barosu Başkanı Burak: Savunma hakkı kutsaldır
Davada, patlamayla ilgili yürütülen soruşturmada tutuklanan fabrika sahiplerinden Yaşar Coşkun'un avukatlığını, Sakarya Barosu Başkanı Abdurrahim Burak üstleniyor.
Independent Türkçe'ye konuşan Sakarya Barosu Başkanı Burak, ilk sıfatının avukat, ikinci sıfatının da Sakarya Barosu Başkanı olduğunu belirterek, profesyonel olarak avukatlığa devam ettiğini ve savunma hakkının kutsallığına inandığı için davayı kabul ettiğini belirtti.
"Sabotaj iddiası araştırılmadı"
Burak, soruşturma aşamasında müvekkilinin sabotaj iddiasının araştırılmadığını ve duruşmada bu iddiaya yönelik bulgularını mahkemeye sunacağını ifade ederek, "Patlamadan hemen sonra Ateşin Çocukları İnisiyatifi olayı üstlendi. Sosyal medyada ve bazı medya organlarında, Ateşin Çocukları İnisiyatifi'nin patlamayı üstlendiğine yönelik haberler çıktı ama hemen ardından bu haberlere erişim engeli getirildi. Müvekkilim Yaşar Coşkun, patlamanın sabotaj olduğunu belirtiyor ve fabrikada aynı anda farklı noktalarda patlamaların yaşandığını, bunun da sabotaj dışında açıklanamayacağını söylüyor. Bu husus yeterince araştırılmadı. Biz mahkemede tahkikatın derinleştirilmesini talep edeceğiz" dedi.
"Yaşar Coşkun kurban seçildi, sabotaj olduğu ortaya çıkarsa tazminatlardan devlet sorumlu olacak"
"Olayla ilgili müvekkilim Yaşar Coşkun kurban seçildi. Çünkü en kolayı buydu" diyen avukat Burak, sözlerini şöyle sürdürdü:
Olayın bir terör saldırısı olma ihtimali yeterince araştırılmıyor çünkü eğer bir terör saldırısı varsa, devlet olayla ilgili tazminatlardan sorumlu olacak.
"Mesleğimin ilkelerine ihanet etmiş olurdum"
Fabrika sahiplerinin de olay nedeniyle çok üzgün olduğunu, 20 - 30 yıllık çalışma arkadaşlarını, mal varlıklarını kaybettiğine değinen Burak, "Davada fabrika sahibinin avukatlığını üstlendiğiniz için oluşabilecek tepkilerden çekinmiyor musunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:
Ben bu davayı alırken, savunma hakkının kutsal olduğuna inandığım için aldım. Müvekkilimi peşinen suçlu ilan eden linç grubuna katılsaydım, mesleğimin ilkelerine ihanet etmiş olurdum. Gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra davanın sonunda eğer bir kusurları, bir ihmalleri varsa gerekli cezayı alacaklardır.
Ne olmuştu?
Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15'te meydana gelen ve 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.
Fabrikada kalan patlayıcıların olaydan 6 gün sonra imha edilmek için taşındığı bölgede kamyondan indirilirken yaşanan ikinci patlamada da 3 asker şehit olmuştu.
Patlamaya ilişkin gözaltına alınan aralarında fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun'un da aralarında olduğu 5 kişi tutuklanmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamadan hemen sonra, fabrikanın sahibi Yaşar Coşkun'la da görüştüğünü duyurmuştu.
Ayrıca, Yaşar Coşkun Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Sakarya Şube Başkanı'ydı.
MÜSİAD, fabrikadaki patlamadan hemen sonra 'moral yemeği' düzenlemişti.
© The Independentturkish