Avukatların Adnan Oktar davası isyanı

Selçuk Kozağaçlı, Osman Kavala, Ahmet Altan gibi isimlerin de tutuklu bulunduğu Silivri 9 No'lu Cezaevi'ndeki 11 görüş kabini, Adnan Oktar davası sanıkları tarafından gün boyu kullanıldığı için, diğer tutuklular avukatlarıyla görüşemiyor

Adnan Oktar, 2018 yılının temmuz ayından yapılan operasyonla gözaltına alınmış ve çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne konulmuştu / Fotoğraf: AA

Kamuoyunda "Adnan Hoca" olarak bilinen Adnan Oktar, organize suç örgütü liderliği suçlamasıyla 2018 yılının temmuz ayından bu yana, tutuklu yargılanıyor. Aynı davada, savcılık tarafından "Adnan Oktar Suç Örgütü" olarak tanımlanan yapıya üye olduğu gerekçesiyle, Adnan Oktar'ın yanı sıra 77 kişi daha tutuklu bulunuyor.

Tam gün görüş

Silivri Cezaevi'nde bulunan "Adnan Oktar Suç Örgütü" tutukluları, başka davalardan tutuklu müvekkilleriyle görüşe giden avukatları isyan ettirdi.

Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'daki 9 No'lu Cezaevi'nde bulunan "Adnan Oktar Suç Örgütü" davasından tutuklu olanlar, uzun süren duruşmaların öncesinde ve sonrasında, neredeyse tam gün avukatlarıyla görüşüyor.

İlk duruşma 40 gün sürdü

Davanın ilk duruşması, 2019 yılının eylül ayında görülmüş ve yaklaşık 40 gün sürmüştü. Ardından yapılan duruşmalar da, sanık sayısının ve suç isnadının çok olması nedeniyle uzun aralıklarla görülmüştü.

11 kabin yetmiyor

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, iş insanı Osman Kavala, yazar Ahmet Altan gibi isimlerin de tutuklu bulunduğu Silivri 9 No'lu Cezaevi'nde bulunan 11 görüş kabini, "Adnan Oktar Suç Örgütü" davasında tutuklu olanlar tarafından sabahın erken saatlerinden akşam sayım saatine kadar avukat görüşü için kullanıldığından, yaklaşık 2 bin nüfuslu cezaevinde diğer tutukluların avukatlarıyla görüşmesi mümkün olmuyor.

İnfaz koruma memurları da şikayetçi

Zaman zaman çıkan tartışmalar sonuçsuz kalırken, infaz koruma memurlarının da, "Adnan Oktar Suç Örgütü" davasında yargılananların duruşma tarihi yaklaştığı dönemde yaşanan yoğunluktan şikayetçi olduğu öğrenildi. 

3 bin 908 sayfalık iddianame

Temmuz 2018'den bu yanan tutuklu yargılanan Adnan Oktar ve 77 tutuklu hakkında hazırlanan 3 bin 908 sayfalık iddianamede, Adnan Oktar'ın silahlı örgüt lideri olduğu, biri firari 13 kişinin ise örgütün yöneticisi olduğu  belirtiliyor. 

İddianamede, sanıklar hakkındaki suçlamalar şöyle:

Siyasal veya askeri casusluk suçuna teşebbüs etme, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme, cinsel istismar, cinsel saldırı, 6136 Sayılı Kanun'a muhalefet, eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi, şantaj, eziyet, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, hakaret, 3628 sayılı Mal Varlığı Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'na muhalefet, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması, dolandırıcılık, tehdit, kişisel verilerin kaydedilmesi, kasten öldürmeye teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme, 5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu'na muhalefet, resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek, resmi belgede sahtecilik ve suçluyu kayırmak.

Davayla ilgili hazırlanan ek iddianamede, 18 sanığa ayrıca "nitelikli cinsel saldırı", "örgüt üyeliği", "hürriyeti tahdit", "tehdit" ve "örgüte yardım" suçlamaları da yöneltildi ve bu iddianame ana dava dosyasıyla birleştirildi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU